Ekonomi

AB Fosil Yakıt Sektöründen İklim Kriziyle Mücadelede Para İstiyor

AB, fosil yakıt endüstrisini, yoksul ülkelerdeki iklim değişikliğiyle mücadelenin finansmanına yardım etmeye çağıracak.

Bu yıl Kasım ayında Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenecek BM iklim müzakereleri, ülkelerin daha sıcak bir dünyanın en şiddetli etkilerine uyum sağlamak için zengin, sanayileşmiş ulusların yoksul ülkelere ne kadar ödeme yapması gerektiğine ilişkin yeni bir hedef üzerinde anlaşmaları için son tarih.

Ölümcül sıcak hava dalgalarının, kuraklıkların ve yükselen deniz seviyelerinin maliyetleri göz önüne alındığında, yeni iklim finansmanı hedefinin, zengin ülkelerin 2020’den itibaren yılda 100 milyar dolar aktarma yönündeki mevcut BM taahhüdünden çok daha büyük olması bekleniyor. Gelişmiş ülkeler halihazırdaki 100 milyar dolar hedefine dahi ulaşamamıştı.

AB dışişleri bakanlarının bu ayın sonlarında yapacağı toplantıya ilişkin bir taslak bildiriye göre, 27 ülkeden oluşan blok petrol ve gaz sektörünün de bahsi geçen finansmana katkıda bulunması gerektiğini savunuyor.

Bloğun bu yıl iklim diplomasisine yönelik önceliklerini ortaya koyan taslak AB beyanı, dışişleri bakanlarının bu ayın sonlarında kabul etmesinden önce değişebilir.

Taslak bildiride, “Kamu finansmanının tek başına yeni hedef için gerekli miktarı sağlayamayacağı kabul edilerek, fosil yakıt sektörü de dahil olmak üzere çok çeşitli kaynaklardan ek ve yeni finansman kaynakları belirlenmeli ve kullanılmalıdır” denildi.

Ülkelerin Bakü’de iki seçeneği var. İlki, yeni iklim finansmanı hedefinin yalnızca kamu fonlarından oluşması. İkincisi ise gelişmekte olan ülkelerin hızla artan ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak için özel sektör ve uluslararası kurumları da bu sürece dahil etmek.

OECD, yoksul ülkelerin gerçek iklim yatırımı ihtiyaçlarının 2025 yılına kadar yılda 1 trilyon dolara ulaşabileceğini söyledi. AB iklim politikası şefi Wopke Hoekstra, diğer ülkelerin uluslararası fosil yakıt vergilerine destek vermesi için çalışacağını söyledi. Ancak bu anlamda küresel bir uzlaşı sağlamak oldukça zorlu.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün geçen yıl ki müzakerelerinde (IMO) gemi taşımacılığında CO2 emisyon vergisi alınması fikrine Çin’in de aralarında bulunduğu ülkeler karşı çıkmıştı. IMO müzakereleri bu ay devam edecek.

Taslak belgede ayrıca AB’nin, Çin ve Orta Doğu ülkeleri gibi gelişmekte olan büyük ekonomilerden yeni BM iklim finansmanı hedefine yönelik ödeme yapmasını talep edeceği de belirtiliyor.

Pekin geçmiş BM iklim müzakerelerinde buna da şiddetle karşı çıkmıştı. Hangi ülkelerin ödeme yapması gerektiği konusu bu yılki COP29 iklim zirvesinin temel tartışma alanlarından biri olacak.

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024