Enerji sektöründeki sınır ötesi yatırımı korumak için 1994 yılında imzalanan Enerji Şartı Anlaşması, çevre grupları ve hükümetler tarafından ülkelerin fosil yakıtları aşamalı olarak durdurma çabalarını engellediğine yönelik eleştirilerle karşı karşıya.
AB yetkilileri, bazı hükümetlerin, bloğun iklim hedeflerini tehdit edebileceği için Enerji Şartı Anlaşması’nı terk etmesi gerektiğini söylemesinin ardından, Avrupa Komisyonu’nun uluslararası enerji anlaşmasına Pazartesi gününe kadar reform önermesinin beklendiğini belirttiler.
Enerji sektöründeki sınır ötesi yatırımı korumak için 1994 yılında imzalanan Enerji Şartı Anlaşması, çevre grupları ve hükümetler tarafından ülkelerin fosil yakıtları aşamalı olarak durdurma çabalarını engellediğine yönelik eleştirilerle karşı karşıya kaldı.
Anlaşma, enerji politikasında yapılan değişikliklerin yatırımlarını olumsuz etkilemesi durumunda yabancı yatırımcıların hükümetlerden mali tazminat almalarına olanak tanıyor.
Anlaşmanın en son kullanımları arasında, geçtiğimiz ay RWE’nin, Hollanda’nın 2030 yılına kadar kömürden elde edilen elektriğin Alman kamu kuruluşunun Eemshaven elektrik santralını etkileyecek şekilde devre dışı bırakma planı nedeniyle Hollanda hükümetinden tazminat istemesi yer alıyor.
Anlaşmanın 50’den fazla imzacısı, güncellenmiş bir metni müzakere etmek için önümüzdeki ay toplanıyor. AB yetkilileri, Avrupa Komisyonu’nun müzakere tutumunu, AB ülkelerinin dikkate alması adına, Pazartesi günü geç saatlerde duyurmasının beklendiğini söyledi.
Geçen yıl üç tur yapılan müzakerelerin ilerleme sağlayamamasının ardından bazı ülkeler sabırsızlanıyor.
İspanya, bu hafta sonu AB liderlerine, anlaşmanın Avrupa’nın seragazı emisyonlarını azaltma planlarını destekleyecek şekilde yeniden tasarlanamazsa anlaşmayı terk etme seçeneğini değerlendirme çağrısında bulundu.
Bir İspanyol yetkili, “Müzakereler Temmuz 2020’de başladığından beri pratikte hiçbir ilerleme kaydedilmedi” dedi.
İspanya Enerji ve Çevre Bakanı Teresa Ribera Twitter’da yaptığı açıklamada, İspanya’nın “Paris Anlaşması’na tam uyum veya anlaşmadan çekilme” peşinde olduğunu yazdı.
Fransa, müzakerelerin bu yıl ilerleme sağlamaması halinde AB ülkelerini ortaklaşa istifa etmeye de çağırdı. Lüksemburg bu ay Brüksel’e bir mektup yazarak anlaşmanın fosil yakıt yatırımlarını korumasına son vermesini istedi.
Lüksemburg enerji bakanı Claude Turmes’in mektubunda, bunu yapmamanın “iklim tarafsızlığına giden ortak yolumuzun hızını tehlikeye atacağını” söyledi.
AB’nin anlaşmadan çıkışını destekleyen iklim kampanyacıları, tüm imzacıların oybirliği ile onayına ihtiyaç duyacağı için anlamlı bir değişimin olası olmadığını söylüyor.