Küresel kömür fiyatlarının rekor seviyelere sıçraması, Avrupa ülkelerini kirletici yakıttan vazgeçirmeye çalışırken daha fazla kuruluşu elektrik üretimi için kömüre geçmeye teşvik ediyor.
Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği politikası başkanı, mevcut enerji krizi devam ederken kirli kömür enerjisi kullanımına geri dönmenin “akıllı bir hareket” olmadığını ve piyasaların yenilenebilir enerjiye geçiş fırsatını yakalaması gerektiğini söyledi.
Koronavirüs krizini takiben bu yılki toplu endüstriyel toparlanma, her yerde enerji talebinde ve fiyatlarında bir artışa yol açtı.
Avrupa’da, yükselen toptan doğalgaz fiyatları, bölgedeki ülkeleri yüksek kirletici yakıttan vazgeçirmeye çalışırken, daha fazla kuruluşu elektrik üretimi için kömüre geçmeye teşvik etti.
Asya’da, Çin ve Hindistan gibi dev pazarlardan gelen kömür talebi, ekonomilerinin pandemi kaynaklı büyük düşüşlerin ardından yeniden toparlanmasıyla arttı.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans Endonezya ziyareti sırasında Reuters’e verdiği röportajda, “Bu krizde geleceği olmayan ve son derece kirletici bir enerji olan kömüre yeniden yatırım yapmaya başlarsak bu bir trajedi olur” dedi.
Kömür fiyatları yükselirken yenilenebilir enerji fiyatlarının sürekli olarak ucuz kaldığını belirten Timmermans, “Bu enerji krizi sırasında yapılacak en akıllıca şey, fosil yakıtlara olan bağımlılığınızı mümkün olan en kısa sürede azaltmaktır” diye ekledi.
Küresel kömür fiyatları rekor seviyelere sıçradı ve en büyük termal kömür ihracatçısı Endonezya, madencilik operasyonlarının şiddetli yağmur nedeniyle kesintiye uğraması nedeniyle talebi karşılamak için 2021 üretim hedefini artırdı.
Kömüre yönelik tartışma, Timmermans’ın iki hafta sonra Glasgow’da gerçekleşecek COP26 iklim görüşmeleri öncesinde Endonezya’ya yaptığı ziyaret sırasında yetkililerle yaptığı görüşmenin bir parçasıydı.
Dünyanın en büyük sekiz seragazı yayıcısı arasında yer alan Endonezya, kömürle çalışan santralların kullanımını aşamalı olarak durdurma planlarını da içeren 2060 veya daha erken bir tarih itibarıyla net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor.
Kömür şu anda Endonezya’nın elektrik üretiminin yaklaşık %60’ını oluşturuyor ve emisyonlarının yaklaşık %35’ine katkıda bulunuyor.
Timmermans, Endonezya’nın enerji karışımındaki yenilenebilir payını artırma planının “övgüye değer ve iddialı” olduğunu ve AB’nin bu sektördeki işbirliğini artırmak istediğini söyledi.
Timmermans, “Yatırım ve teknoloji transferleri yapabileceğimizden emin olmak; açık deniz rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi veya jeotermal için yenilenebilir enerji pazarına bazı fikirler getirmek adına Endonezya ile işbirliği yapmak istiyoruz” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…