AB iklim politikası sorumlusu COP27 zirvesinde yaptığı açıklamada, AB’nin Paris Anlaşması kapsamında emisyon azaltım hedefini güncellemeyi planladığını açıkladı.
Çin ve ABD’den sonra dünyanın en büyük üçüncü kirleticisinin yaptığı duyuru, diğer ülkeleri enerji kriziyle boğuşurken bile iklim taahhütlerine bağlı kaldığına ikna etmeye çalışıyor.
AB iklim sorumlusu Frans Timmermans, Mısır’daki COP27 zirvesinde, bloğun Ulusal Katkı Beyanı’na (NDC) atıfta bulunarak, “AB, NDC’sini güncellemeye hazır” dedi.
Timmermans, “Kimsenin AB geri adım atıyor gibi bir düşünceye sahip olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
AB, net seragazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar sıfırlamayı taahhüt ediyor.
AB emisyon azaltım oranını 2 puan artırarak %57’ye çıkarmayı hedefliyor.
AB ülkeleri ve parlamenterleri hedeflere ulaşmak için yasaları müzakere ediyorlar. Hedefin 2023 Kasım ayında yapılması planlanan bir sonraki iklim müzakerelerinden önce güncellenmesi bekleniyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte enerji krizi körüklenmiş, AB Rusya’dan fosil yakıt ithalatını azaltmıştı. Bunun sonucunda bloktaki bazı ülkeler kısa vadede kömür gibi fosil yakıtlardan elektrik üretiminin artabileceğini açıklamıştı.
Bunun yanı sıra AB’deki Almanya gibi bazı ülkeler Afrika’dan gaz ithal etme çabası içinde. Afrikalı iklim STK’ları ise bu talebin sömürgecilik günlerinden kalma bir eylem olduğunu belirtiyor. Gazın ihracının Afrika’nın sorunlarını çözemeyeceğini aktaran hak savunucuları Afrika’nın geleceğinin yenilenebilir enerjide ve adil dönüşümde olduğunu vurguluyorlar.
AB politika yapıcıları ise, daha fazla fosil yakıt kullanımının geçici olduğunu söylüyor ve Avrupa Komisyonu’nun ülkelerin Rus gazını daha hızlı bırakmalarına yardımcı olmak için bu yıl daha iddialı hale getirmeyi önerdiği yenilenebilir enerjiyi genişletme planlarından bahsediyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…