AB parlamenterleri ve üye devletler emisyon azaltım hedefi üzerinde tartışmaya devam ederken, AB’nin iklim politika sorumlusu Frans Timmermans, AB’nin bu 10 yılda emisyonlarda en az %55 oranında azaltım planının bilim ve küresel anlaşmalarla uyumlu olduğunu söyledi.
2050 itibariyle iklim nötr olma yolunda ilerlemek için, Avrupa’nın önümüzdeki 10 yılda emisyonları önceden planlanandan daha hızlı azaltması gerekiyor; ancak tam olarak ne kadar hızlı olması gerektiği hâlâ tartışmalı.
Geçtiğimiz Mart ayında, AB’nin yürütme komisyonu bloğun iklim değişikliği hedeflerini geri çevrilemez hale getirecek bir yasa önerdi. Her ikisi de yasayı onaylaması gereken üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu, bir yıl sonra hâlâ içeriği üzerinde anlaşmaya varmaya çalışıyor.
Anlaşmazlık noktası ise, bu 10 yılda emisyonları azaltma hedefi. Komisyon ve AB üye ülkeleri bloğun net emisyonlarını 2030 itibariyle 1990 seviyelerine göre en az %55 azaltması gerektiğini söylüyorlar.
Parlamenterler ise %60 azaltım için bekliyorlar ve Birleşmiş Milletler’in, küresel olarak kabul edilen iklim hedeflerine uyum sağlamak için bu 10 yılda küresel emisyonların her yıl %7,6 oranında düşmesi gerektiği sonucuna işaret ediyorlar.
AB iklim politika sorumlusu Frans Timmermans Perşembe günkü açıklamasında, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak için Paris Anlaşması’nın 1.5 derece hedefine atıfta bulunarak, “%55 hedefi 1,5 derecelik ısınmadaki tipik küresel senaryolarla uyumlu ve hatta 2050 yılına kadar bu senaryolardan daha iyi performans göstermektedir” dedi.
Yeşil parlamenterler Perşembe günü daha zorlu bir hedef için çağrılarından vazgeçmeyi reddettiler ve Cambridge Econometrics danışmanlığı tarafından yapılan bir araştırmayı yayımlayarak, AB’nin -2030’a kadar yeni yanmalı motorlu otomobil satışlarını yasaklamak ve yenilenebilir sübvansiyonların genişletilmesi de dahil olmak üzere- iklim politikalarını artırması halinde %60 oranında emisyon azaltabileceğini söylediler.
Parlamenterler ve AB ülkeleri, 12 Mart’ta müzakereler devam etmek adına bir araya gelecekler. Timmermans, “Dünya bizim bunu başarıp başaramayacağımızı izliyor” dedi.
İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…
Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…
Dünya liderleri ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin olası sonuçları üzerinde dururken, bu yılki COP30 küresel iklim…
Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan IEA…
António Guterres, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos'ta liderlere ve iş dünyasına…
Güneş enerjisi 2024'te AB'de üretilen elektriğin %11'ini karşılarken, kömürün payı ise %10’un altına geriledi. Londra…