AB, çevreyi daha fazla kirleten yabancı ürünlerin yeşil dönüşüme zarar vermesini engellemeye çalışırken, ithal çelik, çimento ve diğer mallara CO2 emisyon tarifeleri uygulayan dünyanın ilk sisteminin ilk aşamasını 1 Ekim’de başlattı.
Blok, 2026 yılına kadar herhangi bir CO2 emisyon ücreti toplamayacak.
Ancak 1 Ekim itibarıyla, AB ithalatçılarının ithal edilen demir ve çelik, alüminyum, çimento, elektrik ve gübre gibi malların üretimi sırasında ortaya çıkan seragazı emisyonlarını raporlamak zorunda kalacağı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM) ilk aşaması başladı.
Planlanan tarife ticaret ortakları arasında huzursuzluğa neden oldu ve geçen ay düzenlenen bir forumda Çin’in en üst düzey iklim elçisi Xie Zhenhua, ülkeleri AB vergileri gibi tek taraflı önlemlere başvurmamaya çağırdı.
Avrupa Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni ise, amacın dünya çapında daha yeşil üretime geçişi teşvik etmek ve Avrupalı üreticilerin daha düşük çevre standartlarına sahip ülkelere taşınmasını önlemek olduğunu söyledi.
Bu aynı zamanda bloğun net emisyonlarını 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine göre %55 oranında azaltmaya yönelik hedefinin karşılanmasına katkıda bulunmak amacıyla yatırım yaparken yabancı rakiplere karşı elini güçlendirmeyi de hedefliyor.
AB, İngiltere ve Ukrayna’daki şirketler, deneme aşamasında başlangıçta çok az etki beklediklerini söylediler.
Avrupa Komisyonu, sınır vergisinin Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla uyumlu olduğunu, yabancı ve yerli firmalara aynı şekilde davranıldığını ve halihazırda yurt dışında ödenmiş olan karbon fiyatları için sınır ücretlerinden kesinti yapılmasına izin verdiğini söylüyor.
Gentiloni, “CBAM ticaretin korunmasıyla ilgili değil. Bu, AB’nin iklim hedefini korumak ve dünya çapında iklim hedefini yükseltmeye çalışmakla ilgili” dedi.
Avrupa çelik endüstrisi derneği Eurofer, ilk aşamanın CBAM’ın endüstriyel üretimin yurt dışında daha az iddialı iklim politikalarına sahip ülkelere kaymasını önleme konusunda ne kadar sıkı olduğunu test edeceğini söyledi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…