Avrupa Birliği Komisyonu sınır ötesi doğalgaz projeleri için politika desteğine devam etmeyeceğini, bunun yerine yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji sitemlerini desteklemeye odaklanacağını açıkladı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, Avrupa Parlamentosu (AP) Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi’nde, AB’nin üye ülkelerdeki enerji altyapılarını bağlamayı amaçlayan Trans-Avrupa Enerji Ağı (TEN-E) düzenlemesinde yapılacak değişiklikleri açıkladı.
AB üyesi ülkelerin 2030 yılına kadar emisyonlarını %55 oranında düşürmek konusunda anlaştıklarını anımsatan Simson, AB’nin iklim dostu bir kıtaya dönüşmesi hedefine katkı sağlamak üzere TEN-E çerçevesinin de güncelleneceğini belirtti.
Simson, AB üyesi ülkelerin enerji bağlantılarının geliştirildiğine, enerji piyasalarının daha güvenli, entegre ve rekabetçi bir konuma geldiğine dikkati çekerek, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile politika hedeflerinin değiştiğini kaydetti.
Günümüzde enerji sistem entegrasyonları ve dijitalleşme gibi trendlerin ön plana çıktığını aktaran Simson, “2030’a kadar elektrik şebekelerine yapılan yatırımların yılda 50 milyar avronun üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Doğalgaz Yerine Yenilenebilir ve Düşük Karbonlu Enerji Sistemleri Desteklencek
Kadri Simson, çevre hedeflerini yakalamak için yenilenebilir enerji yatırımlarına önemli miktarda mali kaynak gerekeceğine işaret ederek, “Yeni yönetmeliğimizin geleceğe yönelik sınır ötesi altyapıda ihtiyaç duyduğumuz yatırımlara yardımcı olması gerekiyor” ifadesini kullandı.
Halihazırda doğalgazın Avrupa enerji ihtiyacının yaklaşık dörtte birini sağladığını anımsatan Simson, sektörün enerji dönüşümünde bir rol oynayacağını vurguladı.
Simson, AB’nin iklim hedeflerini yakalamasıyla birlikte doğalgazın yerini yenilenebilir ve düşük karbonlu kaynaklara bırakacağını söyledi. TEN-E ile Avrupa’da güvenli ve birbirine iyi derecede bağlı bir doğalgaz şebekesi kurulduğuna işaret eden Simson, mevcut projelerin de tamamlanması ile bütün AB üyesi ülkelerde güvenli ve rekabetçi doğalgaz tedariki sağlanacağını kaydetti.
Simson, “Komisyon, artık sınır ötesi doğalgaz projeleri için politika desteğine devam etme gereğini duymamaktadır. Bu nedenle doğalgaz altyapısını gelecekteki TEN-E politikasının dışında tutmayı teklif ediyoruz. Doğalgaz yerine yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji sitemlerini desteklemeye odaklanacağız” şeklinde konuştu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…