Politika

AB COP28 Öncesinde Fosil Yakıtların Kademeli Azaltımı için Bastırıyor

AB ülkeleri COP28 iklim zirvesi öncesinde fosil yakıtları aşamalı olarak azaltma anlaşması için destek isteyebilir.

Geçen yılki COP27 zirvesi anlaşması, iklim değişikliğinden zarar gören ülkeler için bir fon içeriyor olsa da, anlaşma, başlangıçta Hindistan tarafından petrol ve doğalgaz dahil tüm fosil yakıtların kullanımını aşamalı olarak azaltmak için önerilen dili içermediği için bazılarını hayal kırıklığına uğrattı.

AB ülke diplomatları, bu yıl iklim değişikliği konusundaki diplomasilerine rehberlik edecek sonuçları müzakere ediyor. Reuters tarafından görülen bir taslağa göre, masada, ısınma hedeflerini yakalamak için fosil yakıtlardan uzaklaşmayı teşvik etmek için bir anlaşma var.

Taslakta, “Doğalgazın geçişte bir rolü olsa da, iklim nötr bir ekonomiye geçiş, fosil yakıt tüketiminin yakın vadede zirveye ulaşmasını gerektiriyor. AB, fosil yakıtlardan arınmış enerji sistemlerine yönelik küresel bir hareketi sistematik olarak 2050’nin çok ötesinde teşvik edecek” deniliyor.

AB yetkilileri, amacın, 30 Kasım’da Dubai’de başlayan BM iklim zirvesi COP28 öncesinde fosil yakıt aşamasını bloğun diplomasi önceliklerinin bir parçası haline getirmek olduğunu söyledi.

Ülkelerin dışişleri bakanları nihai kararları bu ay onaylamayı hedefliyor.

Yetkililer, bazı AB ülkelerinin daha zayıf ifadeler ararken diğerlerinin fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak için daha güçlü ve daha açık bir çağrı istediği için bloğun henüz bir anlaşmaya varmadığını söyledi.

Ülkeler, 2021’de Glasgow’da düzenlenen COP26’da çevreyi en çok kirleten fosil yakıt olan kömürün kullanımını aşamalı olarak azaltma konusunda anlaştılar.

Hindistan’ın bunu tüm fosil yakıtları içerecek şekilde genişletmeye yönelik COP27 önerisi, AB ülkeleri de dahil olmak üzere 80’den fazla hükümetten destek aldı, ancak Suudi Arabistan ve diğer petrol ve gaz zengini ülkeler buna karşı çıktı.

Nihai COP27 Anlaşması, kömür enerjisini kademeli olarak azaltma taahhüdünü tekrarladı, ancak petrol veya gazdan bahsetmedi.

Bazı yetkililer ve aktivistler, benzer bir dinamiğin bu yıl bir OPEC petrol üreticisi olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliğinde düzenlenen COP28’de yaşanabileceğinden endişe duyduklarını söylediler.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kaçınmak için dünyanın bu 10 yılda fosil yakıt enerjisi kullanımını önemli ölçüde azaltması gerektiğini söylüyor.

AB ayrıca, Paris Anlaşması kapsamındaki 2030 emisyon azaltma hedefini güncellemeyi ve ülkeleri 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefine yönlendirmek için 2040 adına yeni bir hedef belirlemeyi planlıyor.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024