Politika

AB COP28 Öncesinde Fosil Yakıtlardan Kademeli Çıkış için Diplomatik Baskıyı Kabul Etti

AB ülkeleri, bu yıl Dubai’de yapılacak COP28’e hazırlanırken, “sistematik bir şekilde” fosil yakıtlardan aşamalı çıkış çağrısında bulunmayı kabul etti.

AB Konseyi, iklim ve enerji diplomasisi konusunda, bloğun COP28 zirvesi öncesindeki önceliklerini belirleyen ortak bir pozisyonu onayladı.

Üye devletler, 2050’den çok önce, enerji sistemlerinden etkisi azaltılmamış (unabated) fosil yakıtların arındırılmasını sistematik olarak teşvik etmeyi kabul ettiler. Ancak doğalgazın geçiş rolünü de tanıdılar.

Metin, “fosil yakıtlara bağımlılığın ülkeleri piyasa oynaklığına ve jeopolitik riske karşı savunmasız bıraktığını” ve iklim nötr olmak için “küresel olarak fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkılması gerektiğini” vurguladı.

Etkisi azaltılmamış kömür enerjisine ilişkin “kitabın kapatılması” yönündeki COP26 taahhüdünü yineliyor ve uluslararası kömür finansmanına derhal son verilmesi çağrısında bulunuyor. Ancak bu, Glasgow’da 10 AB ülkesi tarafından imzalanan bir taahhüde rağmen, denizaşırı petrol ve gaz finansmanını sona erdirmeyi kapsamıyor.

Düşünce kuruluşu E3G’nin iklim diplomasisi çalışmasına liderlik eden Alex Scott, anlaşmanın AB’nin Mısır’daki COP27 görüşmelerinde benimsediği pozisyonu resmileştirdiğini ancak iyileştirme için alan bıraktığını söyledi.

AB, Hindistan’ın fosil yakıtların kademeli azaltımını destekleyen 80’den fazla ülkeden oluşan bir koalisyon arasında yer aldı. Ancak petrol ve gaz üreticilerinin muhalefetiyle karşılaşan Mısır, teklife nihai metinde yer vermedi.

Konu, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki COP28’deki tartışmalara hakim olacak.

Scott, fosil yakıtların aşamalı olarak sona erdirilmesi taahhüdünün “AB iklim diplomasisinde bir adım olduğunu” söyledi. Ancak, zaman çizelgesinin “yön belirlemek için daha net ve daha erken olması” gerektiğini ve boşluklardan kaçınmak için “etkisi azaltılmamış” (unabated) teriminin tanımlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024