Avrupa Komisyonu, fosil yakıtlardan adil bir şekilde dönüşüm sağlanması için Ocak ayında verdiği finansman teklifini yenileyerek, bütçeyi beş katına çıkardı.
Haber: Kate Abnett
Çeviri: Çisil Sevinç
Avrupa Komisyonu, Avrupa ekonomisini koronavirüs salgınından kurtarmak adına gelen sıcak para sayesinde yoğun karbonlu bölgeleri fosil yakıttan uzaklaştırmak için kararlaştırılan AB finansmanını beş kat artırdı.
Ülkeler AB’nin adil dönüşüm finansmanından pay almak için sıraya girdi.
18 üye devlet, kömür sektörlerini kademeli olarak yavaşlatmak, işçileri yeniden eğitmek ve ağır karbonlu işletmelerin daha yeşil faaliyet gösterebilmelerini sağlamak adına mali destek çağrısında bulundu.
Komisyon, Çarşamba günü (27 Mayıs) finansmanın ne kadar olacağını açıkladı. Buna göre 30 milyar euro AB koronavirüs iyileştirme fonundan, 10 milyar euro ise blokun 2021-27 bütçesinden gelecek. Böylece 40 milyar euroluk bir finansman sağlanacak.
Komisyon, bu miktarın 2018 fiyatlandırmasıyla belirlendiğini, günümüz için yaklaşık 44 milyar euroya eşdeğer olacağını söyledi. Komisyonun teklifinin üye devletler ve AB parlamenterleri tarafından onaylanması gerekiyor.
Yeni teklif ile, Avrupa Komisyonu’nun küresel salgın öncesi koşullarda Ocak ayında hazırladığı 7.5 milyar euroluk adil dönüşüm finansmanı beş katına çıkacak.
Komisyon, özel sermaye ve Avrupa Yatırım Bankası’ndan alınacak 10 milyar euroluk kredi ile birlikte adil dönüşüm finansmanının 2021-27 dönemi için en az 150 milyar euroyu bulmasını hedeflediğini açıkladı.
Para yardımının ülkelere nasıl bölüneceği açıklanmadı. Komisyonun daha önceki teklifinde, ekonomileri ve istihdamları kirletici endüstrilere dayanan bölgelere öncelik verilmişti.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yeni teklifi “çok iyi bir haber” olarak değerlendirdi.
Polonya İklim Bakanı Michal Kurtyka, artırılmış dönüşüm fonunun Polonya’nın kömüre bağımlı bölgeleri için ek olarak sağlanacak 6 milyar euroluk bir destek anlamına gelebileceğini söyledi.
Fonun amacı, kömüre bağımlı ülkeleri dönüşüme ikna ederek Komisyon’un AB ekonomisini 2050 yılına kadar karbonsuzlaştırma hedefini hayata geçirmek.
AB kömür endüstrisinin üçte birlik payı olan 237 bin işçiyi barındıran Polonya, elektriğinin çoğunu kömürden elde ediyor ve ülkenin hâlâ 2050 iklim hedefi taahhüdü bulunmuyor.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…