AB, ABD ve COP28 iklim zirvesinin ev sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri, bu 10 yıl içinde temiz enerjiyi üç katına çıkarmak için diğer hükümetleri önümüzdeki zirvede küresel bir anlaşma yapmaya ikna etmeye çalışıyorlar.
30 Kasım – 12 Aralık tarihleri arasında Dubai’de gerçekleştirilecek bu yılki BM iklim müzakereleri öncesinde yenilenebilir enerjiyi 2030’a kadar 3 katına çıkarma taahhüdü vermek adına ABD, AB ve COP28 Başkanlığı diğer ülkeleri de aralarına katmaya çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Reuters’e yaptığı açıklamada, zirvenin başında dünya liderlerinin katılacağı toplantı ile bir açılış etkinliği düzenlenmesinin muhtemel olduğunu söyledi.
Hükümetlere gönderilen bir taslak mektupta ülkeler, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak ve bunun en feci etkilerinden kaçınmak için yapabilecekleri en önemli şeyin, dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak olduğunu söyledi. Bu, 2030 yılına kadar 11.000 gigawatt kurulu güce sahip olmak anlamına geliyor.
Reuters tarafından görülen mektupta, “Çözümler elimizde ve küresel yenilenebilir enerji kapasitesini genişletme ve enerjiyi daha verimli hale getirme konusunda şimdiden büyük adımlar attık” denildi.
Mektup; Birleşik Arap Emirlikleri’nin COP28 Zirvesi Başkanlığı, Avrupa Komisyonu, ABD, Barbados, Kenya, Şili, Mikronezya, Uluslararası Enerji Ajansı ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından imzalandı.
Reuters tarafından görülen taahhüt taslağı, 2030’a kadar dünyanın yıllık enerji verimliliğini iyileştirme oranının ikiye katlanarak yılda %4’e çıkarılmasını da taahhüt ediyor.
Mektupta yeşil hedeflerin “küresel” bir çaba ile gerçekleşebileceği belirtiliyor. Ancak mektubun COP28 görüşmelerinin resmi sonucunun bir parçası olabilmesi için, BM iklim müzakerelerinde temsil edilen neredeyse 200 ülkenin oybirliği ile onayının alınması gibi zorlu bir siyasi engeli aşması gerekiyor.
Çoğu büyük ekonomi, geçen ay Çin ve Hindistan’ı içeren G20‘nin bunu desteklemesinin ardından yenilenebilir enerji hedefine halihazırda katılmış durumda. Ancak kimileri bu hedefi fosil yakıtlardan uzaklaşma taahhüdüne bağlama konusunda tereddüt ediyor.
Taslak, bu 10 yıl içinde yenilenebilir enerjinin kullanımının “karbon tutulmasını sağlayacak teknolojiye sahip olmayan (unabated) enerjinin azaltılması” ile ele ele gitmesi gerektiğini vurguluyor. Bu da yeni kömürlü termik santralların finansmanının sona erdirilmesini barındırıyor.
Taslak taahhüdün hükümetleri yenilenebilir enerjiyi artırmaya yönelik daha iddialı politikalar benimsemeye ve gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji projelerini engelleyen yüksek sermaye maliyetini azaltmaya yönelik finansman planları geliştirmeye yönlendirmesi planlanıyor.
IRENA, bol miktarda güneş enerjisi kaynağına sahip olmasına rağmen Afrika’nın son 20 yılda yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımlardan yalnızca %2 pay aldığını söyledi.
Bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, hedeflerin AB’nin COP28 öncelikleri arasında yer aldığını ve “mümkün olan en geniş desteği” aradığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, diğer ülkeleri hedefleri desteklemeye teşvik ettiklerini ve “enerji sektöründeki karbon tutulumunu sağlayacak teknolojiye sahip olmayan kömür santrallarının kullanımının durdurulması gibi” hedeflerin ötesinde daha fazla adımın gerektiğini de kabul ettiklerini bildirdi.
Suudi Arabistan, Rusya ve fosil yakıta bağımlı diğer ekonomiler, fosil yakıtların aşamalı olarak terk edilmesi fikrine karşı çıktılar.