AB Enerji ve İklim Konseyi Başkanı Miguel Arias Cañete, iklim değişikliği ile mücadele etmek için 2050 yılına kadar birliğin seragazı emisyonlarını net sıfır seviyesine indirmesi çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği (AB) Enerji ve İklim Konseyi Başkanı Miguel Arias Cañete tarafından yapılan öneri ile Avrupa, dünyanın tamamen karbon nötr olan ilk büyük ekonomisi olacak. Öneriyi geçtiğimiz gün (28.11.2018) açıklayan Cañete, AB’nin “dünyanın en iddialı” iklim değişikliği politikalarına sahip olduğunu ancak bu politikaların yeni kanıtların ışığında küresel ısınmayı sınırlandırmak için “açıkça yetersiz” olduğunu belirtti.
Avrupa Komisyonu, hedefe ulaşmak için seçenekleri değerlendiren yeni bir stratejiyi, üye devletler tarafından değerlendirilmek üzere bir dizi senaryo ortaya koyarak açıkladı.
Ulusal hükümetler gelecek yıl nihai bir yaklaşımı kabul etmek zorundalar. Bu yaklaşım 2020’de Birleşmiş Milletler’e (BM) sunulacak. Bununla birlikte, konu ile ilgili bir anlaşmanın sağlanması süreci zor geçecek gibi gözüküyor. Polonya ve Almanya gibi bazı ülkeler taahhütlerini yerine getirmek için çabalarken, Danimarka, İsveç ve İspanya gibi diğer ülkeler daha iddialı taahhütler peşinde koşuyorlar.
Cañete, Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ekim ayında açıklanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) ) 1,5 Derece Özel Raporu, emisyonların, önceden beklenenden çok daha acil bir şekilde azaltılması gerektiğini ve aşırı hava koşullarının olasılığını azaltmak için iklim değişikliğini 1,5 derecede sınırlamanın gerekli olduğunu ortaya koydu. Bu bir uyandırma çağrısı oldu ”dedi.
Cañete’nin çağrısı, Polonya’nın Katowice kentinde önümüzdeki hafta başlayacak COP24 BM zirvesinden önce yapıldı.
Mevcut politikalara göre AB’nin, emisyonları 1990 yılına göre 2050 yılına kadar %60 oranında azaltması bekleniyor. Bu beklenti de, yeni enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusundaki çalışmalara dayanıyor.
Ancak komisyonun raporu, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak ve ısınmayı 2 derecenin altında ya da ideal olarak 1,5 derecede sınırlamak için daha fazla eyleme ihtiyaç olduğunu kabul ediyor.
Komisyon, karbon nötr olmanın aynı zamanda hava kirliliği nedenli erken ölümleri %40 oranında azalacağını ve 2050 yılına kadar AB ülkeleri ekonomilerine %2’lik katkı yapıp, enerji ithalatını %70’in üzerinde azaltarak yılda 3 milyar euro tasarruf edilmesini sağlayacağını belirtiyor.
AB şimdiden iklim değişikliğinden etkileniyor; geçtiğimiz yaz Yunanistan’da kaydedilen en kötü orman yangını 99 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Cañete, AB’nin halihazırda iklim nötr ekonomisine doğru modernizasyonu ve dönüşümü başlattığını belirtiyor ve ekliyor: “ İklim nötr olmak bir zorunluluk ve Avrupa’nın yararına. Paris Anlaşması’nın uzun vadeli sıcaklık hedeflerine ulaşmamız gerekiyor. Avrupa’nın fosil yakıt ithalatına olan harcamalarını durdurma ve tüm Avrupalıların günlük yaşamlarında anlamlı iyileştirmeler yapmak da Avrupa’nın çıkarına olacak. Hiçbir Avrupalı, hiçbir bölge geride bırakılmamalı. AB bu geçişten daha çok etkilenebilecekleri destekleyecek, böylece herkes iklim nötr bir ekonominin yeni koşullarına uyum sağlamaya hazır olacak”.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…