AB üst düzey enerji yetkilisi Kadri Simson, blokun 2030 yılına kadar enerjisinin üçte birini yenilenebilirlerden sağlama hedefini aşmak üzere olduğunu, ancak COVID-19 sebebiyle temiz enerji yatırımlarındaki düşüşün dengelenmesi için kamu desteğine ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Haber: Kate Abnett
Çeviri: Çisil Sevinç
Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson Pazartesi günü (15 Haziran) gerçekleştirilen dijital konferansta, AB ülkelerinin en son kararlaştırdığı enerji politikalarının blokun yenilenebilirler payını 2030 yılına kadar %33 oranına çıkararak önceki hedefin %1 üzerine çıkıldığını belirtti.
Rüzgar, güneş, hidroenerji ve biyoenerji gibi yenilenebilir kaynaklar, AB’nin 2018’deki toplam enerji tüketiminin yalnızca %19’unu oluşturmuştu.
Ülkelerin daha önceden kararlaştırdığı enerji politikası planları, AB’nin 2030 yenilenebilir hedefinin %3 altında kalacağını gösteriyordu.
Simson, Komisyonun 750 milyar euro bütçeli AB koronavirüs iyileştirmesi fonundan onlarca milyar euroyu temiz enerji projelerine ayıracağını ve küresel salgının sebep olduğu ekonomik krizin yeşil hedeflere engel olmayacağından emin olacağını söyledi.
Simson, “Kriz ortamında ve yenilenebilir enerji yatırımlarında gözlemlenen düşüşte, bu alandaki süreçlerin başarılı bir şekilde yürütüldüğünden emin olmalıyız” şeklinde konuştu.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel salgının sebep olduğu finansal zorluklar ve ertelenen projelerden dolayı yenilenebilir enerji kapasitesindeki küresel artışın son 20 yıl içerisinde ilk kez bu yıl yavaşlamasını bekliyor.
IEA’ya göre, yenilenebilir enerji kapasite artışı gelecek sene 2019 yılında ulaşılan seviyelere geri sıçramalı ancak bunun için hükümetlerin devamlı desteği gerekli.
AB seragazı emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirmeyi hedefleyen Komisyonun gelecek sene için daha sıkı yenilenebilir enerji hedefleri getirmek istemesi nedeniyle ülkelerin politika planlarını gözden geçirmeleri gerekebilir.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.