AB belgeleri ve kaynaklarına göre, AB, seragazı emisyonlarını azaltmak için daha zorlu bir hedef üzerinde bir anlaşma için çabalarken, yoksul üyelerin ve ülkelerin kendi enerji karışımlarını seçmelerine yönelik finansman için teminatlar sunuyor.
AB’nin yürütme Komisyonu, 2050 itibarıyla “net sıfır” emisyona sahip olma planının yolunda gitmesi için bloğun net emisyonlarını 2030 itibarıyla 1990 seviyelerine göre en az %55 azaltması gerektiğini söylüyor.
AB’nin mevcut 2030 hedefi ise %40 oranında azaltım.
27 AB ülkesinden liderler, önümüzdeki hafta (10-11 Aralık) Perşembe ve Cuma günleri yapılacak zirvede oybirliğiyle yeni hedefi onaylamayı hedefliyor.
Buradaki asıl zorluk ise, hedefe iliştirilmiş daha fazla analiz ve koşul isteyen Polonya ve Bulgaristan gibi gerekli ekonomik dönüşümle ilgilenen devletler de dahil olmak üzere tüm ülkelerin destekleyeceği bir anlaşma hazırlamak.
Zirve için 1 Aralık tarihli ve Reuters tarafından görülen en son taslak sonuçlar, ülkelerin “en az %55” hedefini onayladığını ve Komisyon’dan, daha yoksul devletlerin temiz enerjiye yatırım yapmasına yardımcı olmak için nakit temin etmesini istiyor. Bu, Polonya da dahil olmak üzere bazı ülkeler tarafından talep ediliyor.
Taslak sonuçlar ayrıca ülkelerin emisyonları azaltmak için “en uygun teknolojileri seçebilecekleri” de belirtiyorlar. Özellikle emisyonları azaltmak için nükleer enerji veya doğalgaz kullanabileceklerine dair güvence arayanlar arasında Bulgaristan, Çekya, Romanya, Slovakya ve Polonya gibi ülkeler bulunuyor.
AB yetkilileri en son metni ilerleme olarak nitelendirirken Brexit’in ve AB bütçesine yönelik bir sıçramanın iklim müzakerelerini şimdiye kadar mevcut yolundan çıkarmadığını söyledi. Ancak metnin bir anlaşma sağlayıp sağlamayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu belirttiler.
% 55 hedefini henüz kamuoyuna açıklamamış bir ülkeden bir yetkili, önümüzdeki hafta yapılacak zirveden önce metne “daha fazla öneride” bulunmayı planladıklarını söyledi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…