Önümüzdeki hafta AB, gelecek 10 yılda seragazı emisyonlarının ne kadar hızlı azaltılacağı konusunda tartışmaları başlatacak. 2030 için mevcut iklim hedefleri yolunda ilerleyen AB, bu hedefleri 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için daha da iddialı hale getirmek istiyor.
Haber: Kate Abnett
Çeviri: S. Sena Akkoç
Avrupa Birliği’nin (AB) Yürütme Komisyonu gelecek hafta yeni bir 2030 emisyon hedefi önerecek ve üye devletler ile Avrupa Parlamentosu arasında hedefi onaylaması gereken ancak hedefin ne kadar iddialı olması gerektiği konusunda ikiye bölünmüş olan müzakerelerin önünü açacak.
Yeni hedefe nasıl karar verileceği, iklim bilimine karşı nasıl bir pozisyon alınacağı ve yeni hedeflerin iklim değişikliğini engellemeye yönelik küresel çabalar için ne anlama geleceği konularındaki ana maddeler şu şekilde:
% 50 veya % 55?
Komisyon, yeni AB hedefi için iki seçenekten birini önerecek: 1990 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar emisyonlarda %50 veya %55 azalma. AB’nin mevcut 2030 hedefi ise %40’tı.
AB’nin 27 üyesinden çoğunun zengin ülkeler olduğu 12’sinin, desteklediklerini söylediği %55 hedefini seçmesi bekleniyor.
Kömür yakıtlı enerjiye bel bağlayan daha yoksul doğu ülkeleri ise hedefe ulaşmak için gereken yatırımlardan ve fosil yakıtların yoğun olduğu bölgelerdeki işçiler ve şirketler için oluşacak ekonomik sorunlardan endişe duyuyorlar.
AB, 2027 yılına kadar yeşil hedeflere 550 milyar euro harcamayı planlıyor. Ancak araştırmacılar %50 hedefine ulaşmak için 3 trilyon eurodan fazla düşük karbonlu yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
Komisyon, yeni hedefin ekonomik değerlendirmesini önümüzdeki hafta yayımlayacak. Yeni 2030 hedefi, yeşil hedeflere ulaşılmasına yardımcı olmak için karbon piyasası, finans kuralları ve vergilendirme de dahil birçok AB politikası reformuna zemin hazırlayacak.
… veya % 65?
Avrupa Parlamentosu’nun tutumunu kararlaştıran parlamenterler daha da iddialı; 2030 yılına kadar emisyonları %60 veya %65 oranında azaltmayı gözlüyorlar.
Parlamentonun çevre komitesi bugün hangi 2030 hedefinin AB’nin iklim yasasına eklenmesini istediğini oylayacak. Tam bir meclis oylaması ise daha sonra gerçekleşecek.
Nihayetinde ulusal hükümetlerden destek eksikliği, %65 hedefini ihtimal dışı kılıyor. Ancak parlamenterler hedefi yüksek tutarak üye devletler, Komisyon ve parlamento nihai hedef üzerinde bir uzlaşma aradığında hedefin daha az sulandırılmasını umuyor.
Bilim Ne Diyor?
Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, küresel olarak dünya seragazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2010 seviyelerine göre yaklaşık %40-50 oranında azaltmalı, bu da 1990 seviyelerine göre %20-35’lik bir azaltım demek oluyor.
Bu hedef, küresel ısınmayı 1.5 derecede sınırlamak ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için tasarlandı. Fazla esneklik yok. Küresel sıcaklıklar zaten ortalama olarak 1 dereceden fazla arttı ve ülkelerin mevcut çabaları 2 derece daha ısınmadan kaçınmak için muhtemelen başarısız olacak.
Avrupa’da bilim insanları, AB’nin 2050 net sıfır emisyon hedefine, 2030’a kadar 1990 seviyelerine göre en az %55’lik bir azaltım sağlamadığı takdirde ulaşamayacağını söylüyor.
Avrupa’nın, gelişmekte olan diğer bölgelere göre daha sert kesintiler yapması bekleniyor. Ancak AB gibi gelişmiş bir ekonomi için emisyonları azaltmanın “adil” miktarını hesaplamak zor.
IPCC raporlarının baş yazarı olan Imperial College London’dan iklim bilimci Joeri Rogelj, “Bu bilimsel bir soru değil” dedi.
Paris Anlaşması Taahhütleri
Avrupa dışındaki başkentler, AB’nin aynı zamanda blokun iklim değişikliği üzerine 2015 Paris Anlaşması kapsamındaki taahhüdü olarak hizmet eden 2030 hedefi üzerine çekişmesini izleyecekler.
Ülkelerden ayrıca 2015 taahhütlerini bu yılın sonuna kadar güncellemeleri istendi. Ancak Paris Anlaşması’nın 197 imzacısından yalnızca 11’i bunu yaptı. Dünya çapında tüm ülkelerin şu anki vaatleri ısınmayı 3 derece ile sınırlayacak.
Birleşmiş Milletler’in bir sonraki küresel iklim toplantısının gelecek yıla ertelenmesi ve mevcut ABD yönetiminin iklim liderliği eksikliğiyle birlikte gözlemciler, Avrupa’nın diğer ülkeleri de teşvik edeceğini umuyorlar.
Paris Anlaşması’nın mimarı ve Fransa’nın eski iklim elçisi Laurence Tubiana, “İklim nötrlüğüne doğru rotasını hızlandıran dünyanın en büyük ekonomilerinden biri, güçlü bir sinyal gönderecek” dedi.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…