;
Afetler Bilim İklim Panosu

Dünyanın ‘’İkinci Akciğerleri’’ Afrika da Yanıyor

Amazonlar’dan sonra dünyanın ”ikinci akciğerleri” olarak adlandırılan Orta Afrika’nın ve Güney Afrika’nın bazı çeşitli ülkelerinin sınırları içerisindeki ormanlarda da kontrol altına alınamayan yangınların çıktığı bildiriliyor.

Yaklaşık üç haftadır Amazon ormanları yanmaya devam ederken, dünyanın ”ikinci akciğerleri” olarak kabul edilen Kongo Havzası ve Afrika’nın çeşitli bölgelerinde bulunan ormanlarda da aynı dönemde başlayan yangınların devam ettiği açıklandı.

NASA’nın verilerine göre, Angola’da 6 bin 902, Kongo Cumhuriyeti’nde ise 3 bin 395 yangın çıktığı söyleniyor.

Yangın riski altındaki bölgeler arasında Amazon’dan sonra ikinci en büyük tropik yağmur ormanı olan Kongo Havzası ormanı yer alıyor. Amazon’dan sonra dünyanın “ikinci akciğerleri” olarak anılan Kongo Havzası, tonlarca karbondioksiti yutarak iklim değişikliğinde mücadelede büyük bir rol oynuyor.

Uluslararası Orman Gözlem uzmanı Lauren Williams, Amazon bölgesinde devam eden yangınların yağmur ormanlarına zarar verdiğini, Afrika’da devam eden yangınların ise savanı ve toprağı kullanılamaz hale getirdiğini açıkladı.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) bu yılın şubat ayının sonunda yayınladığı çalışmaya göre, Sahra Altı Afrika’sı dünyada yakılan ormanlık alanların yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. Çalışma, bu yangınların oluşturduğu dumanların yüzde 25 ila 35 arasında seragazı salımına katkı yaptığı bilgisini verdi.