İlk kez küresel çapta yapılan detaylı yaşam döngüsü analizine göre, üretilen plastiğin %10’undan azı geri dönüştürülmüş malzemeden üretiliyor.
Yeni bir araştırma, üreticilerin, süpermarketlerin ve içecek şirketlerinin plastiğin geri dönüştürülebileceği yönündeki söylemlerine rağmen, çoğunun kömür ve petrol olmak üzere fosil yakıtlardan üretildiğini ortaya koyuyor.
Araştırmada, kirliliği azaltma ve sürdürülebilir plastik yönetimini teşvik etme çabalarına destek olmak amacıyla 2022 yılında üretilen 400 milyon ton plastik analiz edildi.
1950’de 2 milyon ton plastik üretiliyorken, 2050’ye kadar bu rakamın yılda 800 milyon tona ulaşması öngörülüyor. Yazarlar, “Sonuç olarak plastik kirliliği, çevre, ekonomi ve halk sağlığı açısından büyük zorluklar ortaya çıkaran acil ve büyüyen bir küresel sorundur” dedi.
Quanyin Tan ve meslektaşları küresel plastik tedarik zincirindeki temel eğilimleri analiz etti. 2022 yılı boyunca üretilen 400 milyon ton plastiğin yaklaşık 38 milyon tonu (%9,5) geri dönüştürülmüş plastikten üretilirken, kalan 362 milyon tonun %98’i çoğunlukla kömür ve petrol olmak üzere fosil yakıtlardan üretildi.
Communications Earth & Environment dergisinde yayımlanan araştırma, geri dönüşüm yerine yakılarak yok edilen plastik miktarında önemli bir artış olduğunu, 2022 yılında atılan plastik atıkların yalnızca %27,9’unun geri dönüştürüldüğünü gösteriyor.
Ülkeler, plastik atıkların çevre ve halk sağlığı açısından yarattığı olumsuzluklarla mücadele etmek amacıyla küresel bir plastik atık anlaşması üzerinde çalışıyor.
Güney Kore’nin Busan kentinde yapılan görüşmeler, Suudi Arabistan ve Rusya gibi fosil yakıt üreten ülkelerin anlaşmaya üretim sınırlaması getirilmesi fikrine karşı çıkması sonucu geçen Aralık ayında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Görüşmeler önümüzdeki Ağustos ayında Cenevre’de devam edecek.