;
Politika

ABD Plastiğe Geri Dönüyor

plastik

ABD Başkanı Trump, hükümetini ve tüketicileri plastik pipet satın almaya teşvik etmeyi ve selefinin tek kullanımlık plastikleri aşamalı olarak ortadan kaldırma ve atıklarla mücadele çabalarını geri çekmeyi amaçlayan bir idari kararnameyi imzaladı.

ABD Başkanı Donald Trump, emri imzalarken Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte, “Plastik pipetlere geri dönüyoruz” derken kağıt pipetlerin “işe yaramadığını” söyledi: “Plastiğin köpekbalıklarını çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum, çünkü onlar okyanusta yollarına devam ediyorlar.”

Trump’ın Demokrat selefi Başkan Joe Biden, ekosistemlere zarar veren ve gıda kaynaklarını kirleten, biyolojik olarak parçalanamayan tek kullanımlık plastiklerin tüketimini azaltmak için çevresel önlemler önermişti. Biden yönetimi ayrıca plastik üretimine sınır getirmeyi amaçlayan küresel bir anlaşmayı da destekledi.

Bu başkanlık emri, ABD’yi ikinci kez Paris Anlaşması’ndan çıkaran Trump’ın Biden’ın çevresel taahhütlerini daha geniş anlamda zayıflatmasının bir parçasıydı. Trump ayrıca Biden yönetiminin 2032’ye kadar federal topraklarda tüm tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını sona erdirme politikasını da iptal etti.

Düzinelerce ülke, çoğunlukla petrokimya yoluyla üretilen ve alışveriş poşetleri, şişeler ve diğer tek kullanımlık eşyaların yapımında kullanılan çeşitli türdeki tek kullanımlık plastiklere yasak getirdi.

Geçen yıl yayımlanan OECD araştırmasına göre, yeni kontroller getirilmediği takdirde çevreye atılan plastik atık miktarının 2020’de 81 milyon tondan 2040’ta 119 milyon tona çıkması öngörülüyor.

Plastik kirliliğini kontrol etmeye yönelik küresel bir anlaşmaya ilişkin müzakereler geçen yıl başarısızlıkla sonuçlandı; büyük plastik üreticisi ülkeler bağlayıcı üretim üst sınırları konusunda taahhütte bulunma konusunda isteksizdi.

Müzakerelerin bu yıl devam etmesi planlanıyor ancak çevre düşünce kuruluşu Common Initiative’in direktörü Aleksandar Rankoviç, Washington’un müzakerelerden çekilmesi halinde şaşırmayacağını söyledi.

Rankoviç, “Yeni yönetimin petrol ve gaz yanlısı duruşuyla ABD’nin Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle yakınlaşması ve plastik üretimini azaltmaya yönelik küresel hedeflerin benimsenmesine karşı çıkması beklenebilir” diye konuştu.