Türkiye’nin COP29 boyunca pavilyonunda etkinlikler yapacak kurum ve kuruluşlar arasında SOCAR Türkiye de yer aldı. Petrol şirketi “sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği” başlığı altında bir toplantı düzenleyecek.
Azerbeycan’ın başkenti Bakü’de 11-22 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan COP29 İklim Zirvesinde Türkiye’nin pavilyonunda yapılacak etkinlikler de duyuruldu. Farklı bakanlıkların, birliklerin, yerel yönetimlerin, BM’ye bağlı ajansların ve şirketlerin sunumlar ve toplantılar düzenleyeceği Türkiye pavilyonunda SOCAR Türkiye de “sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği” başlığı ile yer alacak.
Türkiye’den STK’lar duruma tepki gösterirken, 350 Ankara Türkiye’nin COP29’da petrol şirketine kucak açtığını söyledi. Azerbaycan’ın Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı ve COP29 Başkanı Muhtar Babayev, bakanlık görevinden önce 6 yıl boyunca Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi SOCAR’da çalışmıştı.
BAE’de yapılan COP28 müzakerelerinde COP29’un Bakü’de düzenlenmesi kararı, 2024 BM iklim zirvesinin yeri konusunda aylardır süren jeopolitik çıkmazı çözmüştü. Azerbaycan’ın teklifi, onlarca yıldır süren çatışmaların ardından yakın zamanda temel barış anlaşması ilkelerini kabul eden Ermenistan da dahil olmak üzere yaklaşık 200 ülkeden onay almıştı.
Doğu Avrupa ve Batı Asya sınırındaki 10 milyon nüfuslu ülke, fosil yakıtlara büyük ölçüde bağımlı. ABD hükümetinin Uluslararası Ticaret İdaresi’ne göre, petrol ve gaz üretimi ülkenin GSYİH’sinin neredeyse yarısını ve geçen yıl ihracat gelirinin %92,5’inden fazlasını oluşturdu.
Yeni yayımlanan bir rapor, COP29 küresel iklim zirvesine ev sahipliği yapacak Azerbaycan’ın önümüzdeki 10 yılda fosil gaz üretiminde büyük bir artış göstereceğini ortaya koymuştu.
Araştırmaya göre, Azerbaycan’ın devlet petrol ve gaz şirketi SOCAR ve ortakları, ülkenin yıllık gaz üretimini bugün 37 milyar metreküpten 2033 yılına kadar 49 milyar metreküpe çıkaracak. SOCAR ayrıca, 2026 yılına kadar Avrupa Birliği’ne gaz ihracatını %17 artırma kararı aldı.
Uluslararası Enerji Ajansı, 2021 yılında, karbon emisyonlarının 2050 yılına kadar sıfıra düşürülmesinin yeni fosil yakıt keşifleri yapılmamasından geçtiğini açıklamıştı.
Tüm bu açıklamalara rağmen SOCAR, 2023 yılında sermaye harcamasının %97’sini petrol ve gaz projelerine yönlendirmeye başladı. Şirket, Azerbaycan COP29 ev sahibi olarak atandıktan birkaç hafta sonra ise “yeşil enerji bölümü”nü devreye sokarak, rüzgar, güneş ve karbon yakalama teknolojilerine yatırım vaadinde bulundu. Ancak rapora göre, SOCAR’ın yenilenebilir enerji faaliyetleri önemsiz seviyelerde seyrediyor.