;
Politika

İfade Özgürlüğü, İklim ve Çevre İçin Dayanışma Çağrısı: Açık Radyo Açık Kalsın !

açık radyo

İklim ve ekoloji örgütleri, Açık Radyo’nun lisansının iptal edilmesinin toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre, halk sağlığı ve insan hakları gibi pek çok konuda yıllardır süregelen tüm çabaları zayıflatabileceğini belirtti.

Önümüzdeki Kasım ayında 30’uncu yaşını kutlayacak olan ve 95.0 frekansından yayın yapan Açık Radyo’nun lisansı, bir yayında “Ermeni soykırımı” ifadesinin kullanıldığı gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından iptal edilmişti. Türkiye’de faaliyet gösteren doğa ve iklim STK’ları ise bu karara karşı bir açıklama yaptı.

“Türkiye’nin en köklü, bağımsız ve kapsayıcı medya kuruluşlarından biri olan Açık Radyo’nun, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’nun kararıyla karasal yayın lisansının iptal edilmesi, yalnızca bir medya organının kapatılması değil, iklim krizi, ekoloji, doğa ve biyolojik çeşitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına gelmektedir” denilen açıklamaya şu şekilde devam edildi: “Türkiye’de çevre ve iklim farkındalığı kazandırmaya öncülük eden, dinleyicileriyle dayanışma ruhunun en güzel örneklerinden biri olan Açık Radyo, 30 yıldır sivil toplum kuruluşlarının, çevre aktivistlerinin ve doğa savunucularının en güçlü seslerinden biri olmuştur.

Açık Radyo, yayın hayatında bugüne kadar tarafsızlık, kapsayıcılık ve bağımsızlık ilkelerini temel alarak tüm kesimlere mikrofonlarını açmış; dezavantajlı grupların ve tehlike altındaki canlıların sesi olmuştur. Türkiye’de ekoloji ve iklim mücadelesinden bahsedilecekse Açık Radyo’nun bu mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve yer almaya devam etmesi  gerektiği tartışma götürmez bir gerçektir.”

Toplumsal adalet, çevre ve iklim adaleti adına savunuculuk yapan bir medya organının kapatılmasının, ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtilirken, bu kararın, sadece radyo yayınlarını değil, Türkiye’de iklim kriziyle mücadele eden ve doğayı koruma çalışmaları yürüten sivil toplumun geleceğini de tehlikeye attığı aktarıldı.

Açık Radyo’nun, Türkiye’de çevre mücadelesinin mihenk taşlarından biri olduğu hatırlatılan açıklama şu şekilde sonlandırıldı: “O’nun sesinin kısılması, toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre, halk sağlığı ve insan hakları gibi pek çok konuda yıllardır süregelen tüm çabaları zayıflatmak anlamına gelir.

Açık Radyo Açık Kalsın! İklimin, doğanın, tehlike altındaki canlıların, dezavantajlı grupların ve yaşam hakkının savunucusu olan bu sesi savunuyoruz. RTÜK’ün aldığı bu karardan bir an önce dönülmesini ve Açık Radyo’nun bağımsız yayın hayatına kaldığı yerden devam etmesini talep ediyoruz.”

İmzalayan Kurumlar:
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Çevre Hukuku Ağı
Greenpeace Türkiye
Ekosfer
Hukuk, Doğa ve Toplum Vakfı – HUDOTO
İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD)
Mekanda Adalet Derneği
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA)
TEMA Vakfı
Türetim Ekonomisi Derneği
Yeşil Düşünce Derneği
YUVA
Yuvam Dünya Derneği
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
350 Türkiye