;
Bilim

Küresel Enerji Kaynaklı Karbondioksit Emisyonları Bu Yıl Zirveye Ulaşabilir

karbondioksit emisyonları
FOTO: PIXABAY

Danışmanlık şirketi DNV’nin hazırladığı bir rapora göre, enerji sektöründen kaynaklanan küresel karbondioksit (CO2) emisyonları, daha az kömür yakıtlı enerji ve petrol kullanımını teşvik eden güneş enerjisi ve pil maliyetlerinin düşmesi nedeniyle muhtemelen bu yıl zirveye ulaşacak.

Uzmanlar ve iklim bilimciler, küresel karbondioksit emisyonlarının geçen yıl yeni bir rekor seviyeye yükseldiğini ve ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefinin giderek ulaşılamaz hale geldiğini söyledi.

Reuters’in haberine göre DNV, emisyonların bu yıl zirveye çıksa bile kümülatif olduğunu ve zirveden sonra yavaş bir düşüşün, bu yüzyıldaki en olası senaryoda 2,2 derecelik ısınma anlamına geldiğini söyledi.

Solar fotovoltaik (PV) ve pillerin üretiminde patlama yaşanıyor. 2023 yılında yeni güneş enerjisi kurulumları %80 artarak 400 gigawatt’a (GW) ulaştı ve birçok bölgede maliyetler kömürden daha ucuz hale geldi.

Bunun yanı sıra batarya fiyatları geçen yıl %14 düştü ve düşmeye devam etmesi bekleniyor, bu da elektrikli araçların da ucuzlayacağı anlamına geliyor.

Çin, dünyanın en büyük kömür tüketicisi ve en büyük CO2 yayıcısı olmayı sürdürüyor ancak geçen yıl toplam yeni küresel güneş enerjisinin %58’ini kurarken, yeni elektrikli araç alımlarının ise %63’ünü gerçekleştirdi. Daha fazla güneş ve rüzgar enerjisi kurulumu devam ettikçe fosil yakıtlara olan bağımlılığın hızla azalması bekleniyor.

DNV’nin grup başkanı ve CEO’su Remi Eriksen, “Solar PV ve piller, daha önce tahmin ettiğimizden daha hızlı büyüyerek enerji geçişini yönlendiriyor. Emisyonların zirveye ulaşması insanlık için bir dönüm noktasıdır. Ancak artık emisyonların ne kadar hızlı azaldığına odaklanmalı ve enerji geçişini hızlandırmak için mevcut araçları kullanmalıyız” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi