;
Politika

IEA: Küresel Yenilenebilir Enerjiyi 2030’a Kadar 3 Katına Çıkarma Hedefi Ulaşılabilir

yenilenebilir enerji
FOTO: Brett Sayles

IEA, küresel yenilenebilir enerji hedefine ulaşmak adına izinler ve şebeke bağlantıları gibi engellerin aşılmasının büyük çaba gerektireceğini duyurdu. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yeni yayımladığı bir raporda, küresel yenilenebilir enerji kapasitesini 2030’a kadar üç katına çıkarma ve fosil yakıt kullanımını azaltma hedefinin ulaşılabilir olduğunu, ancak izinler ve şebeke bağlantıları gibi darboğazların ortadan kaldırılmasının büyük bir çaba gerektireceğini ortaya koydu.

Rapor, hükümet ve iş dünyasından liderlerin New York İklim haftasında iklim değişikliğine karşı eyleme geçmeyi teşvik etmek için bir araya geldiği bir dönemde geldi.

Geçen yıl Dubai’de düzenlenen COP28 iklim zirvesinde neredeyse 200 ülke, 2050’ye kadar enerji sektöründe net sıfır emisyona ulaşmayı kabul etti. 2030’a kadar ise rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma sözü verdi.

IEA, yenilenebilir enerji hedefinin “olumlu ekonomi, geniş üretim potansiyeli ve güçlü politikalar sayesinde ulaşılabilir olduğunu” belirtti ancak daha fazla yenilenebilir kapasitenin tek başına fosil yakıt kullanımını azaltmayacağını ve tüketiciler için maliyetleri azaltmayacağını ekledi.

Çalışmada, “Üç katına çıkma hedefinin tüm faydalarından yararlanmak için ülkelerin 2030 yılına kadar 25 milyon kilometrelik elektrik şebekesini inşa ve modernize etmek için ortak bir çaba harcaması gerekiyor. Dünyanın ayrıca 2030 yılına kadar 1.500 gigawatt (GW) enerji depolama kapasitesine ihtiyacı olacak” denildi.

COP28’deki ülkeler ayrıca enerji kullanımını azaltmaya yardımcı olmak için enerji verimliliği tedbirlerini iki katına çıkarma sözü verdi, ancak bu hedef, hükümetlerin verimliliği bir politika önceliği haline getirmesini gerektirecek.

IEA, ülkelerin Paris Anlaşması kapsamında belirlenen hedeflere ulaşmak için yenilenebilir ve enerji verimliliği hedeflerini ulusal planlarına dahil etmeleri gerektiğini de aktardı.

Enerji sektörün kaynaklı emisyonlar geçtiğimiz yıl rekor seviyeye ulaşmıştı. Raporda, yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması ve enerji kullanımını azaltmaya yönelik enerji verimliliği tedbirlerinin iki katına çıkarılmasının, küresel seragazı emisyonlarını on yılın sonuna kadar 10 milyar metrik ton azaltabileceği belirtildi.

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, COP28’de yaklaşık 200 ülke tarafından belirlenen hedeflerin küresel enerji sektörü için dönüştürücü olabileceğini belirterek, “Bu hedeflerin uygulanması, sektörü daha güvenli, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru hızlı bir yöne sokabilir. Dünyanın bu büyük fırsatı kaçırmamasını sağlamak için hedeflerin hızla uygulamaya geçirilmesine odaklanılmalı” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi