Bakü’de Perşembe günü sona eren son iklim görüşmelerinde ülkeler, mevcut yıllık 100 milyar dolarlık hedefin yerine yeni bir iklim finansmanı hedefi üzerinde anlaşmaya varma konusunda çok az ilerleme kaydetti ve bu da Kasım ayındaki COP29 zirvesinden beklenen ana sonuca ilişkin umutları azalttı.
Müzakereciler, Bonn’daki yıl ortası tartışmalarının bazı kritik konularda çıkmaza girmesinden sonra, COP29 öncesindeki son teknik müzakere turu için geçtiğimiz hafta Azerbaycan’da bir araya geldi.
Ülkeler, iklim finansmanı için yeni kolektif sayısal hedefin (NCQG) kritik yönlerini henüz tanımlamadı; bunlar arasında kimin ödeme yapması gerektiği (“katkıda bulunan tabanı”) ve “kuantum” olarak bilinen ne kadar parayı harekete geçirecekleri de yer alıyor.
Geçtiğimiz haftaki görüşmelere ilişkin yorum yapan COP29 Başkanı Muhtar Babayev, müzakerelerin “uzun bir yol” kat ettiğini ancak yine de “yetersiz kalma” riski taşıdığını söyledi.
Babayev, “Bu kritik son aşamada hâlâ aramızdaki uçurumları kapatmak için tüm tarafların kararlılığı ve liderliğine ihtiyaç var” derken şöyle devam etti: “Sabit pozisyonlara bağlı kalmak ve birbirlerine doğru hareket etmemenin sonuçlarını COP29’da hep beraber göreceğiz.”
Uluslararası bir iklim adaleti koalisyonu olan İklim Eylem Ağı’na (CAN) ait sivil toplum grupları, ortak bir bildiride, zengin hükümetlerden gelen delegasyonların hazırlık eksikliği olarak tanımladıkları durumdan hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.
Açıklamada, “Herhangi bir net sonuca ulaşılamaması aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerin ulusal iklim planlarını (NDC) hazırlarken belirsizlikle karşı karşıya kalmaları anlamına da geliyor, çünkü hedefleri iklim finansmanının mevcudiyetine bağlı” denildi.
Tüm ülkelerin gelecek yıl Şubat ayına kadar gezegen ısıtan emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak için daha güçlü hedeflere sahip, daha iddialı NDC’ler sunması planlanıyor.