;
Politika

BM’den Pasifik Adaları için SOS Çağrısı

bm

BM Genel Sekreteri Guterres Pasifik Adaları’ndaki okyanus sıcaklıklarının diğer bölgelere oranla üç kat daha hızlı arttığını ve ada nüfusunun yükselen deniz seviyelerinin etkisine “benzersiz bir şekilde maruz kaldığını” söyledi.

Pasifik Adaları Forumu’nun düzenlendiği Tonga’da gazetecilere konuşan BM Genel Sekreteri Antonoi Guterres, Güney Batı Pasifik’in deniz seviyesindeki yükselişlerden en çok etkilenen bölge olduğunu, bazı yerlerde son 30 yılda küresel ortalamanın iki katından fazla arttığını gösteren bir raporun bulgularını vurguladı.

“Yükselen deniz seviyelerine karşı küresel bir SOS – Denizlerimizi Kurtarın – yayımlamak için Tonga’dayım” dedi ve şöyle devam etti:  “Yükselen denizler, fırtına dalgalarının ve kıyı su baskınlarının sıklığını ve şiddetini artırıyor. Bu taşkınlar kıyı topluluklarını bataklığa sürüklüyor. Balıkçılığı mahvediyor. Ekinlere zarar veriyor. Temiz suyu kirletiyor. Tüm bunlar Pasifik Adası ülkelerini büyük bir tehlikeye sokuyor.” Suyun ısındıkça genişlediğini ve deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğunu da söyledi.

Bir muhabirin Avustralya’nın fosil yakıt ihracatıyla ilgili sorusuna Guterres, “farklı ülkelerde farklı durumlar” olmasına rağmen fosil yakıtlardan küresel olarak aşamalı çıkış gerektiğini ve bunu yapmanın çeşitli yolları olabileceğini söyledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yeni yayımlanan bir rapor ise, Güney Batı Pasifik’teki okyanus sıcaklıklarının diğer bölgelere nazaran üç kat daha hızlı arttığını gösterdi.

Guterres, küresel emisyonlarda azaltım yapılmadığı takdirde, Pasifik Adaları’nın 2050 yılına kadar deniz seviyesinde 15 cm’lik ilave bir artış ve yılda 30 gün kıyı su baskınları bekleyebileceğini söyledi. Küresel liderlere savunmasız ülkelerde “iklime uyum yatırımlarını büyük ölçüde artırmaları” çağrısında bulundu.

Yoksul ulusların maliyetli iklim felaketleriyle başa çıkmalarına yardımcı olacak bir “kayıp ve zarar” fonu, Pasifik Adaları da dahil olmak üzere grupların yıllarca süren lobi çalışmalarının ardından geçen yılki BM iklim zirvesinde onaylandı, ancak daha zengin ülkelerden fona önemli katkılar sağlama konusundaki zorluk devam ediyor.

Guterres, “Gelişmiş ülkeler, uyum finansmanını 2025 yılına kadar yılda en az 40 milyar dolara çıkarma taahhüdü de dahil olmak üzere finans taahhütlerini yerine getirmelidir” dedi.