BM, fosil yakıt şirketlerinin, ülkelerin yenilenebilir enerjiye geçişini ve karbon yoğun ekonomiden “uzaklaşma” hızını yavaşlatmak için “büyük bir yanlış bilgilendirme ve dezenformasyon kampanyası” yürüttüğünü söyledi.
BM Genel Sekreter yardımcısı Selwin Hart, dünya liderlerini emisyon azaltım politikalarını ertelemeye ikna etmeyi amaçlayan, iklim eylemine karşı küresel bir mücadelenin fosil yakıt endüstrisi tarafından körüklendiğini vurguladı. Pek çok siyasi gözlemcinin iklim politikalarının reddedildiği yönündeki algısının, insanların ne düşündüğünün gerçekliğini yansıtmaktan ziyade bu kampanyanın bir sonucu olduğunu ekledi.
Hart şöyle konuştu: “İklim eyleminin çok zor, çok pahalı olduğu yönünde yaygın bir söylem var ve bunların çoğu fosil yakıt endüstrisi ve onların destekçileri tarafından öne sürülüyor. Liderlerin ve hepimizin, insanlara iklim eyleminin değerinin yanı sıra iklim eylemsizliğinin sonuçlarını açıklaması kesinlikle kritik önem taşıyor.”
Hart, iklim üzerine şimdiye kadar yapılmış en büyük anketin bulgularını hatırlatırken; bu ankette, dünya genelinde insanların açık bir çoğunluğunun seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik önlemleri desteklediği ortaya çıkmıştı. Anket, en fazla kömür, petrol ve gaz üreten ülkelerdeki çoğunluk da dahil olmak üzere insanların %72’sinin fosil yakıtlardan “hızlı bir geçiş” istediği sonucuna varmıştı. Yeşil partiler ve planları için dünyanın bazı yerlerinde işlerin istedikleri gibi gitmediğini söylerken, ancak bazı ülkelerde de meclise girdiklerini ve bir zamanlar radikal kabul edilen politikaların ana akımlaştığını ifade etti.
BM genel sekreteri António Guterres’in iklim konusunda özel danışmanı olarak görev yapan Hart, hükümetlerin bunu dikkate alması gerektiğini söyledi: “İklim konusunda güçlü hedefleri olanlar sadece tarihin doğru tarafında değil, aynı zamanda kendi halklarının da tarafındadır.”
Eylemsizliğin sonuçlarının yoksul ülkelerde olduğu kadar zengin ülkelerde de hissedildiği konusunda uyardı. ABD’de aşırı hava olayları kötüleştikçe binlerce insan evlerini sigortalatmanın giderek imkansız olduğunu düşünüyor. Hart, “Bu doğrudan iklim krizinden ve fosil yakıt kullanımından kaynaklanıyor. Fosil yakıt endüstrisi aşırı kâr elde etmeye devam ederken ve hâlâ büyük devlet sübvansiyonları alırken, sıradan insanlar iklim krizinin bedelini ödemek zorunda kalıyor” dedi.
Hart, dünyanın iklim çöküşüyle mücadele etmek için hiçbir zaman bu kadar donanımlı olmadığını da ekledi: “Yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyeti tarihteki en ucuz seviyesinde, enerji geçişinin hızı da haliyle artıyor.”
Hart’a göre, kötü tasarlanmış önlemler yoksullara zarar verebileceğinden, hükümetler iklim politikalarının düşük gelirlilere haksız yükler getirmemesini sağlamaya da dikkat etmeli.