Temmuzun bazı günlerinde Antarktika’da kaydedilen sıcaklıklar, beklenenin 28 derece üzerine çıktı. Aylık ortalama ise 10 derece daha yüksek kaydedildi.
Dünya 12 ay boyunca rekor sıcaklıklar yaşadı ve sıcaklıklar, iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmanın eşik sınırı olarak bilim insanlarının işaret ettiği sanayi öncesi seviyelerin 1.5 derece üzerine çıktı.
Ancak Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu içeren Antarktika kıtasındaki durum alarm verici. Temmuzun bazı günlerinde Antarktika’da kaydedilen sıcaklıklar, beklenenin 28 derece üzerine çıktı. Aylık ortalama ise 10 derece daha yüksek kaydedildi.
The Guardian’ın konuştuğu MetDesk Tahmin Direktörü Michael Dukes’a göre günlük yüksek sıcaklıklar da şaşırtıcı ama asıl önemlisi ay boyunca ortalama artış. “Antarktika’da kışın bu tür bir ısınma ve bunun yaz aylarında sürmesi buz tabakalarının çökmesine yol açabilir.”
İklim bilimcilerin modelleri uzun zamandır insan kaynaklı iklim değişikliğinin en önemli etkilerinin kutup bölgeleri üzerinde olacağını öngörüyordu. Geçtiğimiz ay, 14 aydır sıcaklık rekorlarının kırılmadığı ilk ay oldu, ancak bu, olağanüstü sıcak olan Temmuz 2023’ü takip etti ve ayrıca ondan önceki herhangi bir Temmuz’un 0.3 derece üzerinde kaldı.
Bu, bölgeyi son iki yılda etkileyen en sıcak ikinci sıcak hava dalgası. Mart 2022’de Antarktika’da günlük bazda ortalamanın 39 derece üstünde bir sıcaklık kaydedilmişti ve Roma büyüklüğündeki buz tabakasının bir kısmının çökmesine neden olmuştu.
Araştırmacı Zeke Hausfather’a göre Antarktika’daki sıcak hava dalgası “son haftalarda küresel sıcaklıklardaki artışın kesinlikle en büyük etkenlerinden biri.”