Azerbaycan, bazı ülkelerin itirazı üzerine fosil yakıt üreticilerine vergi getirilmesi fikrini rafa kaldırırken, yeni plan yoksul ülkelerdeki yeşil yatırımları destekleyecek bir fon kurmak.
Bu yılki BM COP29 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak Azerbaycan, iklim değişikliği finansmanını artırmak için fosil yakıt üreticilerine vergi getirilmesini teklif etme planlarını iptal etti. Bunun yerine zirvede daha yoksul ülkelerdeki yeşil yatırımlar için yeni bir fon başlatmayı hedefliyor.
İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan COP29’un üst düzey bir yetkilisi, Azerbaycan’ın başlangıçta iklim değişikliğiyle mücadele için fon toplamak amacıyla fosil yakıt üretimine vergi getirilmesi fikrini ortaya attığını, ancak bazı ülkelerin bu fikre karşı çıktığını söyledi.
Yetkili, “İlgili taraflarla birkaç tur görüşme yaptık ve fon fikrini potansiyel katkıda bulunanlar için de çekici hale getirecek şekilde ayarlamamız gerekiyordu” dedi.
Tartışmalara aşina olan diğer kaynaklar, Reuters’e petrol ve gaz üreten Körfez ülkelerinin başlangıçtaki vergi fikrine karşı çıktıklarını aktardı.
COP29 kaynağı, revize edilen teklifin Kasım ayındaki COP29 zirvesi sırasında yatırımların risklerini azaltmak adına kamu-özel sektör ortaklığı ile bir fon oluşturulmasını hedeflediğini söylerken, bu fon ile gelişmekte olan ülkelerin emisyonlarını azaltmalarına ve kötüleşen iklim değişikliğiyle başa çıkmalarına yardımcı olunacağını ifade etti.
Yoksul ülkeler, yüksek faiz oranları ve iç borç yükleri gibi sorunlar nedeniyle temiz enerjiye yatırım çekmekte zorlanıyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’na göre Afrika, son 20 yılda yenilenebilir enerjiye yapılan küresel yatırımların yalnızca %2’sini aldı.
Finansman konusu, Kasım ayında Bakü’de gerçekleştirilecek COP29 iklim müzakerelerinde ele alınacak ve ülkeler, zengin ulusların 2025’ten itibaren her yıl daha yoksul ülkelere aktaracağı iklim finansmanı için yeni bir küresel hedef üzerinde anlaşmaya varmayı deneyecek.