OPEC’ten üst düzey bir yetkili, üye ülkelerine son iklim müzakerelerinde fosil yakıtları hedef alan herhangi bir anlaşmayı reddetme çağrısında bulunduğu bir mektup gönderdi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, OPEC’in 13 üyesine yazdığı mektupta, üreticilerin “emisyonlar yerine fosil yakıtlar” şeklinde “enerjiyi hedefleyen herhangi bir metni veya formülü proaktif olarak reddetmesi gerektiğini” söyledi.
Dubai’de önümüzdeki haftanın başında sona ermesi planlanan COP28, delegasyonların fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmayı taahhüt edip edemeyecekleri tartışmasıyla devam ediyor. Al Ghais, toplantının böyle bir yaklaşımı desteklemesi ihtimalinden endişe duyduğunu söyledi.
Al Ghais mektubunda, “Taslak karar hâlâ fosil yakıtlardan aşamalı çıkışa ilişkin seçenekler içerdiğinden, fosil yakıtlara yönelik aşırı ve orantısız baskının geri dönüşü olmayan bir taşma noktasına ulaşabileceği görülüyor. Siyasi amaçlı kampanyaların topluluğumuzun refahını ve geleceğini riske atması kabul edilemez” dedi. Grubun ilk kez Birleşmiş Milletler’in amiral gemisi etkinliğinde bir pavilyonu var.
Al Ghais, daha sonra Bloomberg’e yaptığı bir açıklamada, Viyana merkezli OPEC’nin üye ülkelere önerilerde bulunmaya devam ettiğini ifade etti ve ekledi: “Savunmaya devam edeceğimiz şey, enerji kaynaklarını seçmek değil, emisyonları azaltmak. Hidrokarbonlar da dahil olmak üzere tüm enerjilere, tüm teknolojilere ve tüm insanların enerji ihtiyaçlarının anlaşılmasına büyük yatırımlar gerekiyor. Enerji geçişleri adil ve kapsayıcı olmalı.”
OPEC’in fiili lideri olan Suudi Arabistan’ın Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, Pazartesi günü Bloomberg Television’a yaptığı açıklamada, krallığın fosil yakıtlardan aşamalı azaltımı öngören bir metni kabul etmeyeceğini belirtirken, böyle bir dilin kesinlikle kabul edilmeyeceğini vurguladı.
Üye ülkeler arasında çevre aktivistlerinin muhalefetine rağmen COP28 görüşmelerine ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Irak ve Nijerya da yer alıyor.
OPEC, COP26 iklim müzakerelerinde de dünyanın petrol ve gazdan vazgeçmeden seragazı emisyonlarını azaltabileceğini savunmuştu.