;
Politika

COP28 Başkanı: “Ülkeler Fosil Yakıt Konusunda Ortak Zeminde Buluşmalı”

COP28

COP28 Başkanı, ev sahipliği yapacağı BM iklim zirvesi öncesinde ülkeleri fosil yakıtların geleceği konusundaki anlaşmazlıkları çözmek için “ortak zemin” aramaya çağırdı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ev sahipliği yapacağı 28. Taraflar Konferansı (COP28) 30 Kasım-12 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek. Zirvede fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda anlaşma sağlanmaya çalışılacak.

Ancak ülkeler bu konuda bölünmüş durumda: Bir tarafta iklim değişikliğinin ana nedeni olan kömür, petrol ve gazın yakılmasını aşamalı olarak sonlandırmayı talep edenler yer alırken, diğer tarafta ise fosil yakıtların rolünü korumakta ısrar edenler bulunuyor.

Sultan el-Jaber, Abu Dabi’de yaklaşık 70 bakan ve 100 delegasyonun katılımıyla toplanan COP28 Öncesi zirvesinde, “Müzakere edilen metne fosil yakıtlar ve yenilenebilir kaynaklara ilişkin dilin dahil edilmesi fikri konusunda güçlü görüşler olduğunu biliyorum”derken şöyle devam etti: “Tüm taraflar arasında uyum, ortak zemin ve fikir birliğini sağlayabilecek çözümler üretmek için birlikte çalışmanıza ihtiyacım var” dedi.

Avrupa ülkeleri ve iklime karşı savunmasız devletler, COP28 müzakerelerinin, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030’a kadar üç katına çıkarılması ve fosil yakıtlardan kademeli çıkış taahhüdü de dahil olmak üzere, gezegeni ısıtan emisyonları daha hızlı azaltmaya yönelik bir önlem paketini ortaya koymasını istiyor.

İspanya Enerji Bakanı Teresa Ribera yaptığı açıklamada, COP öncesi görüşmelerin henüz herhangi bir ilerleme sağlamadığını, ancak uzlaşma bulma yolunda ilk adım olarak ülkelerin birbirlerinin pozisyonlarını anlamalarına yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Reuters’e verdiği demeçte, “Henüz fazla bir hareket görmüyoruz… Pozisyonların neden bu şekilde olduğu, önceliklerinin nerede olabileceği konusunda bu kadar ayrıntılı açıklamaları ilk kez yapıyoruz” dedi.

Aşırı hava olaylarının yaşandığı bir yılın ardından COP28 zirvesi, hükümetlerin küresel ısınmayı sınırlamaya yönelik eylemlerini hızlandırma şansı sunuyor.

Jaber’in iklim müzakerelerine liderlik etmesi, bazı ABD ve AB’li parlamenterlerin eleştirilerine yol açtı çünkü Jaber, BAE’nin devlet petrol şirketi ADNOC’un patronu ve aynı zamanda ülkenin iklim elçisi.

Zirvenin fosil yakıt endüstrisi de dahil olmak üzere tüm paydaşları bir araya getirmesi çağrısında bulundu ve fosil yakıtların kademeli olarak “azaltılmasının” kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Aşamalı olarak azaltma, ülkelerin fosil yakıt kullanımından tamamen çıkmaması, sadece azaltması anlamına geliyor. Avrupalı ​​ve iklime karşı savunmasız devletler daha da ileri giderek karbondioksit yayan tüm fosil yakıtlardan aşamalı çıkış konusunda anlaşmaya varmak istiyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi