Hindistan’da toplanan G20, bazı üretici ülkelerin itirazları üzerine fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılması konusunda fikir birliğine varamadı.
Bilim insanları ve kampanyacılar, Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar aşırı hava koşulları dünyanın karşı karşıya olduğu iklim krizinin altını çizerken, hükümetlerin küresel ısınmayı durdurmak için harekete geçmemesini şiddetli bir şekilde eleştiriyorlar.
Reuters’ta yer alan habere göre, G20 ülkeleri birlikte küresel emisyonların ve gayri safi yurtiçi hasılanın dörtte üçünden fazlasını oluşturuyor ve grubun karbonsuzlaşmaya yönelik kümülatif çabası, iklim değişikliğine karşı küresel mücadelede çok önemli.
Ancak, yenilenebilir enerji kapasitelerinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması da dahil olmak üzere anlaşmazlıklar, yetkililerin Hindistan’ın kıyı eyaleti Goa’daki dört günlük toplantılarının sonunda ortak bir bildiri yerine bir sonuç bildirisi ve bir oturum özeti yayımlamasına neden oldu.
Üye ülkeler arasında tüm konularda tam bir mutabakat sağlandığında ortak bir bildiri yayımlanıyor.
Hindistan Enerji Bakanı R.K. Singh, gelişmiş ülkelerin, 2020-2025 yılları arasında iklim eylemi kapsamında gelişmekte olan ekonomilere aktarılmak üzere yılda 100 milyar doları ortaklaşa seferber etme hedefine ve Ukrayna’daki savaşın tanımına dair bölümlerde fikir birliğine varamadığını söyledi.
Fosil yakıt kullanımı gün boyu süren tartışmalarda bir paratoner haline geldi, ancak konuyla ilgili kaynakların söylediğine göre, yetkililer “karbon tutulmasını sağlayacak teknolojiye sahip olmayan (unabated)” fosil yakıt santrallarından çıkış konusunda fikir birliğine varamadılar ve emisyonları azaltma yolunu açıklayan dil üzerinde tartıştılar.
Singh, konferanstan sonra düzenlediği basın toplantısında, bazı ülkelerin fosil yakıtları kademeli olarak azaltmak yerine karbon yakalamayı kullanmak istediğini söyledi. Ülke isimlerini vermedi.
Başlıca fosil yakıt üreticileri Suudi Arabistan, Rusya, Çin, Güney Afrika ve Endonezya’nın bu 10 yılda yenilenebilir enerji kapasitesini üçe katlama hedefine karşı çıktıkları biliniyor.