;
Politika

AB’nin Rusya’ya Petrol Yaptırımları Devreye Girdi

ab

AB ülkelerinin, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararı devreye girdi.

AB ülkelerinin haziran ayında kabul ettiği, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağını içeren 6’ncı yaptırım paketi, geçiş sürecinin sona ermesiyle bugün uygulamaya girdi.

AB Komisyonu Mayıs başında 6’ncı yaptırım paketini hazırlamıştı. Pakette, Rusya’dan ham petrol tedarikinin ve rafine ürün tedarikinin aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.

AB üyesi ülkeler petrol yasağı konusunda yoğun müzakereler yürüttü.

En son paketin Rusya’dan tankerlerle petrol alımını kapsaması, boru hatlarının yaptırım dışında tutulması yönünde revize edilmesiyle AB ülkeleri uzlaşı sağlayabildi.

AB ülkeleri, anlaşma sağlayabilmek için Rusya’dan Avrupa’ya petrol taşıyan Druzhba boru hattını yaptırımlardan muaf tuttu.

AB’nin Rusya’dan petrol ithalatının üçte ikisini deniz yoluyla, üçte biri de boru hattıyla yapıyordu.

Savaş öncesinde AB, tükettiği petrolün yaklaşık %25’ini Rusya’dan ithal ediyordu.

Yaptırımla, AB’nin Rusya’dan petrol ithalatının %90’ına son verilmiş oldu.

Rusya’dan boru hattıyla petrol ithal eden Almanya’nın Rusya’dan petrol ithalatına yıl sonunda tamamen son vermesi bekleniyor. 2022 sonuna kadar Almanya, coğrafi konumları nedeniyle Rus petrolüne büyük oranda bağımlı durumda olan ve söz konusu enerji açığını hızlı şekilde ikame edemeyecek ülkelere uygulanan istisnadan faydalanacak.

Macaristan, Çekya ve Slovakya ise süre sınırı olmaksızın söz konusu istisnadan faydalanmak istiyor. Rafinerileri yalnızca Rus ham petrolünü işleyecek şekilde tasarlanan Bulgaristan, 2024’ün sonuna kadar Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol ve petrol ürünleri ithal edebilecek.

AB, Rusya’dan petrol ürünü tedarikini ise 5 Şubat itibarıyla sonlandıracak.

AB ülkelerinin, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararı da bugün yürürlüğe girdi.

Böylece, Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamayacak.

Bu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlem görmesi gerekecek.

Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu. Bu mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasasındaki fiyatların %5 altında tutulmasını sağlayacak.

Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat 2 ayda bir yeniden değerlendirecek.

Rusya, dünya petrol üretiminin yaklaşık %10’unu yapıyor.

Öte yandan, Rus yetkililer, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını açıklamıştı.

AB ülkeleri, Rusya’dan kömür ithalatını da 10 Ağustos’ta yasaklamıştı.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi