;
Politika

Çekya 2033’e Kadar Kömür Kullanımını Sona Erdirecek

Yeni Çek hükümeti, ülkenin nükleer ve yenilenebilir kaynaklara olan bağımlılığını artırırken, 2033 yılına kadar enerji üretiminde kömürü aşamalı olarak kaldırmayı hedeflediğini söyledi.

Yeni Çek hükümetinin yeni yayımlanan politika programında, ülkenin nükleer ve yenilenebilir kaynaklara olan bağımlılığını arttırırken 2033 yılına kadar enerji üretiminde kömürü aşamalı olarak kaldırmayı hedeflediği belirtildi.

Kömürle çalışan elektrik santralları şu anda Çek Cumhuriyeti’nin toplam elektrik üretiminin neredeyse %50’sini üretiyor.

Muhafazakar Başbakan Petr Fiala liderliğindeki hükümet, “2033 yılına kadar kömürün aşamalı olarak kaldırılmasını mümkün kılmak için kömür bölgelerinin enerji dönüşümü ve gelişimi için uygun koşulları yaratacağız” dedi.

Popülist milyarder Andrej Babis başkanlığındaki önceki hükümet, kömür kullanımını durdurmak için herhangi bir hedefi onaylamamıştı, ancak danışmanları, çevre gruplarının yeterince iddialı olmayarak eleştirdiği bir plan olan 2038’i tavsiye etmişti.

Çevre aktivistleri, 2033 ile geç bir tarih verildiğini söyledi.

Europe Beyond Coal’dan Mahi Sideridou, “Çek hükümeti, iklim biliminin bize, Avrupa ülkelerinin kömürü 2030 yılına kadar aşamalı olarak bırakması gerektiğini söylediğini çok iyi biliyor. Plan hızlandırılmalı” dedi.

Avrupa Birliği üyesi, komşu Almanya’nın 2022’nin sonuna kadar aşamalı olarak sonlandırmaya karar verdiği nükleer enerjiye daha fazla bağımlı hale gelmeyi planlıyor.

Almanya ve Avusturya gibi diğer bazı AB ülkeleri, bloğun yürütme komisyonunun, nükleer enerjinin ve ayrıca doğalgazın belirli koşullar altında yatırım amaçlı sürdürülebilir olarak kabul edilebileceği sonucuna varan bir taslak önerisine karşı çıkmışlardı.

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, nükleer enerjiyi ve yenilenebilir kaynaklı enerjiyi desteklemenin “öncelik” olduğunu söyledi.

Çek Cumhuriyeti, elektriğinin üçte biri için iki tesisteki altı nükleer reaktöre güveniyor. Başka bir nükleer reaktör inşa etme planını bitirmek üzere ve daha fazlasının inşası için planlama üzerinde çalışıyor.