Güney Kore’deki seçim sonucunda Demokratik Parti’nin meclis çoğunluğunu sağlamasıyla birlikte, Başkan Moon Jae-in’in öncülük ettiği Yeşil Yeni Düzen ivme kazandı. Ancak hedeflerin yeterli olmadığı belirtiliyor.
Haber: Chloé Farand
Çeviri: Çisil Sevinç
Güney Kore, 2050 yılında karbon nötr olma hedefine doğru ilerliyor ve Çarşamba günü (15 Nisan) meclisteki çoğunluğu yakalayan Demokratik Parti ile birlikte kömüre sağlanan finansman kesilecek.
Koronavirüs salgınıyla başarılı bir şekilde mücadele ederek halkın güvenini kazanan Başkan Moon Jae-in’in partisi, 300 kişilik Ulusal Meclis’teki koltuk sayısını 120’den180’e çıkardı.
Küresel salgının başlangıcından beri yürütülen ilk ulusal çaplı seçime COVID-19’a rağmen rekor seviyelerde katılım gerçekleşti.
Seçmenlerin maske ve eldiven giymeleri ve el dezenfektanı kullanmaları zorunluluğu getirildi ve ateşi ölçülen bazı seçmeler gerekli durumlarda özel bölmelere yönlendirildi.
Demokratik Parti’nin kesin başarısı Başkan Moon’un, yakın zamanda kabul edilen Yeşil Yeni Düzen gündemini uygulamaya geçirmesini kolaylaştıracak.
Plana göre, Güney Kore 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşacak ilk Doğu Asya ülkesi olacak.
Demokratik Parti geçen ay yayımladığı iklim manifestosunda, ülkenin düşük karbonlu ekonomiye geçişini yönlendirecek bir “Yeşil Yeni Düzen” yasası getireceği sözünü vermişti.
Manifestoda, ABD’deki Demokratik adayların Yeşil Yeni Düzen planlarına ve Avrupa Komisyonu’nun AB’yi ilk karbon nötr kıta yapma sözünü verdiği Avrupa Yeşil Düzeni’ne açık şekilde atıfta bulunuluyor.
Planda; yenilenebilir enerjiye büyük çaplı yatırımlar, karbon vergisinin getirilmesi, yerli ve deniz aşırı kömür finansmanından kademeli olarak çıkılması ve işçilerin yeşil mesleklere geçişini destekleyen Bölgesel Enerji Dönüşümü Merkezi oluşturulması yer alıyor.
Demokratik Parti aynı zamanda hedefine ulaşmak için orta ve uzun vadeli bir yol haritası geliştirme taahhüdünde bulundu. Kampanya gruplarıysa Başkan Moon’a daha net bir zaman çizelgesi sunması konusunda baskı yapıyor.
Güney Koreli savunma grubu Solutions For Our Climate’dan (SFOC) Jessica Yun, iklim değişikliği ve enerji sorunlarının ulusal siyasi tartışmalarda daha fazla öne çıkmasını beklediğini söyledi.
Yun, “Demokratik Parti’nin kömürden çekilme ve enerji dönüşümü hareketlerinde yer alan çevreci liderleri başarılı bir şekilde göreve getirmesi olumlu bir işaret” dedi.
Climate Analytics adlı iklim araştırma grubunun Asya-Pasifik bölgesi uzmanı Ursula Fuentes Hutfilter, Demokratik Parti’nin verdiği sözleri hayata geçirebilmesi için 2030 emisyon hedefini güncellemek ve kömürden tamamen çıkmak için bir yol haritası belirlemek gibi sağlam adımlar atması gerektiğini söyledi.
Güney Kore’nin var olan iklim planında, emisyonların 2030 yılına kadar %37 oranında azaltılması taahhüdü bulunuyor. Demokratik Parti’nin iklim platformunda bu hedefin artırılması gündeme gelmedi.
Climate Action Tracker, bu taahhüdü Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 2 derecenin çok daha altında sınırlandırma hedefi açısından oldukça yetersiz olarak nitelendirdi.
Güney Kore, dünyanın en fazla karbon emisyonu yayan yedinci ülkesi. Kömür, ülke için önemli bir kaynak ve Seoul hala kömürsüzleşme için ulusal bir tarih belirlemedi.
Güney Kore aynı zamanda yurt dışındaki kömür projelerine en fazla destek veren ülkelerden biri.
Deniz Aşırı Kalkınma Enstitüsü’ne (Overseas Development Institute – ODI) göre ülke, 2016 ve 2017 yıllarında deniz aşırı bölgelerde kurulacak kömür santrallarına 1.1 milyar dolarlık kamu finansmanı sağlandı.
Climate Analytics’e göre, bu yıl itibarıyla Güney Kore’nin 60 adet kömür santralı ünitesi bulunuyor ve bunlar ülkenin seragazı emisyonlarının üçte birine neden oluyor. Ülke bunlara ek olarak yedi adet ünite inşa ediyor.
Climate Analytics, Güney Kore’nin iklim değişikliği ile adilane şekilde mücadele edebilmesi için 2029 yılına kadar kömür kullanımını kademeli olarak bitirmesi gerektiğini belirtti.
Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.