Politika

800’den Fazla Lider COP Başkanlığına Seslendi: “1.5 Derece Hedefi için Birleşin”

COP28’de 800’den fazla lider, zirveden 1.5 derece hedefini güçlendiren bir sonucun çıkmasını talep eden bir duyuruya imza attı. Metinde, “Dubai’de elde edilecekler, gelecek nesillerimizin kaderini belirleyecek bir mirasa işaret etmeli” denildi.

COP28 ikinci haftasına girerken, 800’den fazla lider COP28 Başkanı Sultan Al Jaber’e bir mektup yazarak, BM İklim Zirvesi’nden 1.5 derece hedefini güçlendiren bir sonucun çıkmasını talep etti.

800 imzacının arasında 300’den fazla CEO, 30’dan fazla finansçı, 240’tan fazla STK, 70’den fazla bilim insanı, belediye başkanları, yatırımcı, yerel halk temsilcileri, sporcular, genç aktivistler ve dini liderler var.

İmzacılar arasında; Yvonne Aqui Sawyerr, Marc Benioff, Richard Branson, Jesper Brodin, Christiana Figueres, Jacinda Arden, Andrew Forrest, Jane Goodall, Sadiq Khan, Anne Hidalgo, Rachel Kyte, Mo Ibrahim, Guilherme Leal, Vanessa Nakate, Gina McCarthy, Juan Carlos Mora, Hiro Mizuno, Sanda Ojiambo, Manuel Pulgar Vidal, Luc Remont, Johan Rockström, Mary Robinson, Ayisha Siddiqa, Rebecca Solnit, Andrew Steer, Gunther Tallinger, Halla Tómasdóttir ve Adair Turner gibi isimler bulunuyor.

“COP28’in son günlerine girerken bir dönüm noktasındayız” denilerek başlanan mektup şöyle devam ediyor:

“Dünya ve insanların 1,5 dereceyi ulaşılabilir tutmak için mümkün olan en güçlü sonuca ihtiyacı var. Ancak bu tarihi görevi yerine getirmek ekip gibi hareket etmeyi gerektiriyor.

Sektörler ve toplumlar arası dönüşümün sinyallerini alıyoruz. Aynı zamanda iklim acil durumu her zamankinden daha da güçlü. Bu fırsatı değerlendirmek bizim elimizde; çünkü burada, Dubai’de elde edilecekler, gelecek nesillerimizin kaderini belirleyecek bir mirasa işaret etmeli.

Küresel Durum Değerlendirmesine hızlı bir müdahale planı için COP28 Başkanı ve tüm Taraflarla birlikte bir araya gelmek konusunda kararlıyız.”

Fosil Yakıtlardan Aşamalı Çıkış Birincil Öncelik

İmzacıların taleplerini ise şu şekilde:

– 1,5 derece yörüngesine uygun olarak tüm fosil yakıtlardan adil ve hakkaniyetli bir şekilde çıkılması- aynı zamanda küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2022 seviyelerine göre 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması ve enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması.

– Gelişmiş ülkelerin eylem ve destek konusunda öncülük etmesiyle, kamu ve özel finansmanın ölçeğini büyütmek ve değiştirmek için olanak sağlayan bir ortam oluşturun; karbona fiyat koyun ve yenilenebilir enerji yatırımlarını üç katına çıkarın.

– Ormansızlaşma ve arazi bozulmasının yanı sıra biyoçeşitlilik ve diğer ekosistem kayıplarının 2030 yılına kadar durdurulması ve tersine çevrilmesi; Dayanıklı gıda sistemleri sağlayın ve uyum konusunda güçlü bir küresel hedef sunun.

“Önümüzde Tarihi bir Fırsat Var”

İmzacılar aynı zamanda, bu sonuçların, 1,5 derece ile uyumlu olan ve çok paydaşlı çabaları bünyesinde barındıran, 2025’teki COP30’dan çok önce Ulusal Katkı Beyanları ve Ulusal Uyum Planlarının uygulanması ve hızlandırılmasıyla desteklenmesi gerektiğini de ekledi.

Almanya’daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nün ortak direktörü olan Johan Rockström, taleplere dair katıldığı basın açıklamasında, bilimin, Paris Anlaşması hedefleri çerçevesinde kömürden aşamalı çıkış konusunda çok açık olduğunu söyledi. Karbon bütçesinin her sene daha da azaldığından bahseden Rockström, dönüştürücü eylem ihtiyacını vurguladı.

We Mean Business Coalition CEO’su Maria Mendiluce, bu zirvenin bir fırsat zirvesi olduğunu söylerken, “Kömürden aşamalı çıkış kararı, temiz enerjiye yönelimi güçlendirecek. Bunun yanı sıra, milyonlarca insana ve binlerce şirkete doğru yolu gösterecek. Bunu kabul etmeyen ülkeler yanlış bir mesaj vererek, şirketlerinin ekonomik anlamda zarar görmesine neden olabilir. Yavaş bir ilerlemenin bedeli ağır olacaktır” dedi.

İklim aktivisti Vanessa Nakate ise iklim değişikliğinin uzak bir tehdit olmadığını, insanların bu nedenle öldüğünü hatırlattı. “Önümüzde tarihi bir fırsat var. Eğer bu fırsat kaçırılırsa tüm COP süreci de güven kaybeder” diye konuştu.

Önceki Haberler

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024