Ekonomi

783 Milyon İnsan Açlıkla Yüzleşirken Üretilen Gıdanın Beşte Biri Çöpe Gidiyor!

BM Çevre Programı’nın yeni bir raporuna göre, insanlığın üçte biri gıda güvensizliğiyle karşı karşıyayken, üretilen gıdanın beşte biri ise çöpe atılıyor.

BM Çevre Programı’nın (UNEP) 2024 Gıda İsrafı Endeksi Raporu, 1,05 milyar ton gıdanın israf edildiğini ortaya koydu. Tüketicilerin kullanımına sunulan gıdanın yaklaşık %19’u genel olarak perakende, gıda hizmeti ve hane düzeyinde kaybedildi.

Bu, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tahminlerine göre, hasattan satış noktasına kadar tedarik zincirinde kaybedilen gıdanın (%13) üzerine ekleniyor.

“Gıda israfı küresel bir trajedidir. Bugün dünya çapında gıda israfı nedeniyle milyonlarca kişi aç kalacak” diyen UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, süregelen bu sorunun yalnızca küresel ekonomiyi etkilemekle kalmayıp aynı zamanda iklim değişikliğini, biyolojik çeşitlilik kaybını ve kirliliği daha da kötüleştirdiğini açıkladı.

Dünyadaki gıda israfının büyük bir kısmından -yılda çöpe atılan 1 milyar ton gıdanın yaklaşık yüzde 60’ından- haneler sorumlu tutuluyor. Ancak ticari gıda sistemleri de buna önemli bir katkı sağlıyor: Mevcut son verilere göre 2022’de, gıda hizmetleri atıkların yüzde 28’ini, perakende ise yaklaşık yüzde 12’sini oluşturdu.

Ortalama olarak yılda kişi başı 79 kilo gıda israf ediliyor. Raporun yazarları bunun, dünyada açlıktan etkilenen herkes için her gün 1,3 öğün yemeğe eşdeğer olduğunun altını çiziyor.

Sorun zengin ülkelerle sınırlı değil. 2021 Gıda İsrafı Endeksi Raporu’nun yayımlanmasının ardından veri kapsamı neredeyse iki katına çıkmıştı. Bu kapsam genişlemesi bu bağlamda zengin ve yoksul ülkeler arasındaki yakınlaşmanın arttığını gösterdi.

Yüksek gelirli, üst-orta gelirli ve alt-orta gelirli ülkeler, evsel gıda atıklarının ortalama seviyelerinde kişi başına yılda yalnızca yedi kilogram farklılık gösteriyor. Daha büyük ayrım, kentsel ve kırsal nüfus arasındaki farklılıklardan kaynaklanıyor.

Kentlerde Gıda İsrafı Nasıl Azaltılabilir?

Örneğin orta gelirli ülkelerde kırsal alanlar genellikle daha az israf yapıyor. Olası bir açıklama, yiyecek artıklarının evcil hayvanlar için geri dönüştürülmesi, hayvan yemi ve kırsal kesimde evde kompost yapılmasına dayanıyor.

Rapor, şehirlerde gıda atıklarının azaltılması ve kompost yönteminin güçlendirilmesine yönelik çabalara odaklanılmasını öneriyor. Rapor, ortalama sıcaklıklar ile gıda israfı seviyeleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu da ortaya koyuyor.

Daha sıcak ülkelerde, gıdaların yüksek sıcaklıklarda bozulmasının daha kısa sürmesi ve sağlam soğutma ve muhafaza çözümlerinin eksikliği nedeniyle, hanelerde kişi başına daha fazla gıda israfı görülüyor.

Daha yüksek mevsimsel sıcaklıklar, aşırı sıcaklık olayları ve kuraklıklar, gıdaların güvenli bir şekilde saklanmasını, işlenmesini, taşınmasını ve satılmasını daha da zorlaştırıyor ve çoğu zaman önemli miktarda gıdanın israf edilmesine veya kaybolmasına neden oluyor.

UNEP, gıda kaybı ve israfının küresel seragazı emisyonlarının %10’unu (havacılık sektörüyle karşılaştırıldığında toplam emisyonun neredeyse beş katı) oluşturduğundan, gıda atıklarından kaynaklanan emisyonları azaltmanın hayati önem taşıdığına inanıyor.

Rapora göre iyimser olmak için neden var: Gıda israfını ve iklim ve su stresi üzerindeki etkileri azaltmaya yönelik kamu-özel sektör ortaklıkları, her seviyeden giderek artan sayıda hükümet tarafından benimseniyor. Örneğin sırasıyla %18 ve %31’lik gıda israfı azaltımıyla Japonya ve Birleşik Krallık, doğru politikalarının meyvelerini topluyor.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024