Politika

7 Avrupa Ülkesi 2035’e Kadar Enerji Sistemlerini Karbonsuzlaştıracak

Aralarında Fransa ve Almanya’nın da bulunduğu yedi Avrupa ülkesi, 2035’e kadar enerji sistemlerini karbonsuzlaştırma sözü verdi.

Aralarında Almanya, Hollanda ve Fransa’nın da bulunduğu yedi ülke, karbon emisyonuna neden olan enerji santrallarını 2035’e kadar sistemlerinden çıkarma sözü verdi.

Birlikte ele alındığında bu ülkeler, büyük ölçüde Avrupa’nın en büyük iki enerji üreticisi olan Almanya ve Fransa’nın katkıları ile, AB enerji üretiminin neredeyse yarısını oluşturuyor.

Hedef, AB üyeleri olan Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve Hollanda ile bazı AB iklim politikalarına uyum sağlayan AB üyesi olmayan İsviçre tarafından belirlendi.

Ortak açıklamada ülkeler, mevcut AB iklim önlemlerinin Avrupa’yı 2040’a kadar neredeyse karbon emisyonsuz bir enerji sektörüne yönlendireceğini söyledi.

Ülkeler, birlikte daha hızlı hareket etme konusunda anlaşmaya varmanın, büyük miktarda düşük karbonlu elektriği ağa entegre etmek ve yeterli şebeke ve enerji depolama alanı inşa etmelerini sağlamak amacıyla altyapıyı ortaklaşa planlamalarına yardımcı olacağını söyledi.

Hollanda’nın Enerji Bakanı Rob Jetten, “Ülkeler güçlü bir şekilde birbirine bağlı bir elektrik sistemine sahip ve bazı bölgelerde offshore potansiyelinden, diğer bölgelerde ise depolamadan yararlanabilirler” dedi.

Avrupa Çevre Ajansı verilerine göre, AB 2022’de elektriğinin %41’ini yenilenebilir kaynaklardan sağladı. Ancak elektrik üretiminin karbon emisyonu yoğunluğu ülkeler arasında önemli ölçüde farklılık gösteriyor.

Örneğin, Avusturya halihazırda elektriğinin dörtte üçünden fazlasını yenilenebilir kaynaklardan elde ederken, Fransa elektrik üretiminin yaklaşık %70’i için nükleer enerjiye güveniyor. Polonya ise, yüksek kömür payı nedeniyle herhangi bir AB ülkesi arasında en yoğun karbon emisyonuna neden olan enerji üretme biçimine sahip ülke konumunda.

Düşünce kuruluşu Ember, 2035’e kadar tüm Avrupa’nın enerji sektörünü neredeyse karbondan arındırmasının, bu tarihe kadar rüzgar ve güneş enerjisinin elektriğin %80’ini üretmesi ve kömür ve gaz gücünün ise büyük ölçüde ortadan kaldırılması sayesinde mümkün olduğunu söyledi.

Ember, bunu yapmanın yenilenebilir kaynaklara ve şebekelere 750 milyar euroya kadar ön yatırım gerektireceğini ancak 2035 yılına kadar ülkelerin, fosil yakıt faturalarının çok daha azalması sayesinde mevcut planlara kıyasla genel olarak tasarruf edebileceklerini de ekledi.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024