Ekonomi

6 Trilyon Doları Yöneten Varlık Sahiplerinden Küresel Karbon Fiyatı Çağrısı

6 trilyon dolardan fazla varlığı yöneten yatırımcılar, küresel bir karbon fiyatı çağrısında bulundu. OECD’ye göre, 2050 itibarıyla net sıfır karbon emisyona ulaşılması için 2030’a kadar ton başına karbondioksitin 147 dolar olması gerekiyor.

6 trilyon dolardan fazla varlığı yöneten yatırımcılar, Salı günü koordineli bir küresel karbon fiyatı çağrısında bulundu ve dünyanın iklim hedeflerine ulaşmak için emisyon maliyetlerinin 2030 itibarıyla yaklaşık üç katına çıkması gerektiğini söyledi.

43 üyesi dünyanın en büyük emeklilik planları ve sigorta şirketlerinden bazılarını içeren The Net Zero Asset Owner Alliance’ın çağrısı, Kasım ayında yapılacak bir sonraki küresel iklim müzakerelerinin öncesinde geldi.

Dünya Bankası tarafından Mayıs ayında yayımlanan bir rapora göre, şu anda, küresel seragazı emisyonlarının sadece %21’ini kapsayan, emisyon ticareti planları veya vergiler gibi 64 karbon fiyatlandırma aracı küresel olarak kullanılıyor.

Ancak bu şemalar içinde bile fiyatlar büyük ölçüde değişebilir.

Kademeli bir yaklaşım, küresel yatırımcıların ve şirketlerin, özellikle düşük karbonlu geçişi hızlandırmak için gereken yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve benimsenmesinde, uzun vadede risk yönetmesini ve plan yapmasını zorlaştırıyor.

Paris Anlaşması’nın amacı olan ve küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelere göre en fazla 1,5 derece ısınma ile sınırlandırma umudu için grup, emisyon ticaret planları ile vergiler arasında hibrit bir model önerdi.

Kanada emeklilik planı Caisse de dépôt et place Quebec (CDPQ) Başkanı ve CEO’su Charles Emond, “Açık bir ekonomik sinyal ve daha fazla öngörünürlük sağlayan bir karbon fiyat koridoru, şirketlerin sağlam yatırım kararları almaları için gerekli küresel ortamı sağlayacaktır” dedi.

OECD’ye göre, dünya 2050 itibarıyla net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı umuyorsa, 2030’a kadar ton başına 147 dolarlık bir fiyata ihtiyaç var, bu da AB’nin Emisyon Ticaret Sistemi’ndeki ton başına yaklaşık 59 dolarlık mevcut fiyatın neredeyse üç katı.

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024