Risk, emeklilik ve sağlık konularında veri ve analizlerden faydalanarak profesyonel hizmetler sunan Aon, 2023 yılı Küresel Doğal Afetler Raporu’nu yayımladı. Doğal afetlerin sıkılığı ve şiddetinin küresel çapta yol açtığı ekonomik kayıpları ele alan rapora göre 2023’te küresel doğal afetler, depremler ve şiddetli fırtınalar toplam 380 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oldu. Böylece küresel ekonomik kayıplar üst üste sekizinci kez 300 milyar doları aşarak uzun vadeli ortalamanın yüzde 22 üzerinde gerçekleşti.
Geçtiğimiz sene dünya genelinde sigortacılar, 90 milyar dolar olan 21. yüzyıl ortalamasının ve 110 milyar dolar olan yıllık ortalamanın üzerinde, 118 milyar dolar tutarında hasar ödemesi yaptı. Türkiye ve Suriye’deki depremler ile ABD’deki kuraklık, sigorta sektörü için en maliyetli doğal tehlikeler. 2023 yılındaki tüm ekonomik kayıpların yaklaşık dörtte biri, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerden kaynaklandı. Bu depremlerin binalar ve altyapı üzerindeki etkileri 90 milyar dolardan fazla doğrudan ekonomik zarara yol açtı. Bu depremler ayrıca, modern tarihte Türkiye’de, Suriye’de, Orta Doğu’da ve tüm EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde kaydedilen en maliyetli doğal afet olarak gösterildi.
2023 yılında doğal afetler nedeniyle en az 95 bin kişi hayatını kaybetti. Bu, 71 bin olan 21. yüzyıl ortalamasının oldukça üzerinde. Can kayıplarının yaklaşık yüzde 62’si ise doğrudan Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerle ilişkili oldu. Söz konusu depremler 2010 yılında Haiti’de meydana gelen yıkıcı sarsıntıdan bu yana yaşanan en ölümcül küresel felaket olarak gösterildi. 2023 yılında resmi verilere göre tüm dünyada 64 binden fazla insan depremler nedeniyle yaşamını yitirirken çok sayıda sıcak hava dalgası da en az 16 bin 500 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Raporun bulgularını değerlendiren Aon Türkiye Eş CEO’su Ferhan Özay, resmi verilere göre Türkiye ve Suriye’deki depremlerde 340 binden fazla binanın hasar gördüğünü ve yaklaşık 60 bin insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Deprem sigortası hakkında verileri paylaşan Özay, “Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından, zorunlu deprem sigortası olup depremde hasar gören konutlara kuruluşundan bugüne kadar toplam 35 milyar 906 milyon lira hasar ödemesi yaptı. Bu tutarın 34 milyar 440 milyon lirası 6 Şubat depremlerinden sonra ödendi” dedi. Bu, DASK’ın kurulduğu günden bu yana yaptığı ödemelerin yaklaşık yüzde 96’sının 6 Şubat depremleri doğrultusunda olduğunu gösteriyor.
Deprem sigortasının önemini vurgulayan Özay, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde zorunlu sigorta penetrasyonun durgunlaştığını ve hatta azaldığı ifade ederken, 6 Şubat depremleri ile gündeme gelen eksik sigorta uygulamalarının ve düşük sigorta penetrasyonunun nedenlerinden birisinin sigorta bilincinin yeterince gelişmemesi olduğunu aktardı ve ekledi: “Bu durum, gerek sigorta yaptırmanın önemini ve bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması için çalışmalar yapmayı, gerekse de imar kanununun düzenlenmesi ve uygulanmasının kritik önemini bir kez daha ortaya koydu.”
iklim değişikliğinin yarattığı risklerin günümüzde olasılıktan kesinliğe dönüştüğünü söyleyerek konuşmasına başlayan Aon Türkiye Eş-CEO’su Selda Oknas Tanbay, 2023 yılında yaşanan orman yangınları, seller ve rekor sıcak hava dalgalarının insanlık için büyük tehdit oluşturduğunun altını çizdi. Tanbay, 2023’te yaşanan ve bir milyar dolardan fazla zarara neden olan 66 doğal felaketin 63’ünün iklim değişikliği temelli olduğunu, buna karşın 2023’te yaşanan hava ve iklimle ilgili kayıpların yalnızca yüzde 40’ının sigortalı olduğunu ifade etti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…