İsviçre’nin Davos kasabasında 21-24 Ocak’ta gerçekleştirilecek 50. Dünya Ekonomik Forumu “Birbirine Bağlı ve Sürdürülebilir bir Dünya için Paydaşlar” teması ile gerçekleşecek. Forum bütün katılımcılarından net sıfır iklim hedefi belirlemesini istedi.
21 – 24 Ocak tarihleri arasında Davos, İsviçre’de gerçekleşecek Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Buluşması’nın (WEF) bu yılki “Birbirine Bağlı ve Sürdürülebilir bir Dünya için Paydaşlar” teması 3000’den fazla yatırımcı, siyasetçi ve şirket yöneticisini bir araya getiriyor. WEF, Forum kapsamında emisyon azaltımının yemek, ulaşım ve kullanılan materyalleri olmak üzere her alanda öncelikli bir hedef haline getirdiklerini belirtiyor.
Davos’a gelen bütün şirketlerin 2050 veya öncesinde net sıfır karbon emisyonu için bağlılık göstermeleri istendi.
İsviçre’deki zirve için yola çıkan şirket liderlerine bir mektup gönderildi. Forum’un Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Amerikan Bankası ile Royal DSM’nin başında bulunan Klaus Schwab, bu seneki toplantının iklim değişikliğine liderlik etmek için mükemmel bir fırsat olduğunu söyledi.
Dünya ısınmaya devam ederken, seragazı emisyonları her yıl %1.5 oranında istikrarlı bir artış gösterdi. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, bu oran 2020 ve 2030 arası süreçte %3 ila %6 oranında azaltılarak küresel ısınma 1.5-2 dereceye sabitlenmeli.
Mücadeleye açıkça atıfta bulunan toplantının “İklim kıyametinin bertaraf edilmesi” başlığını taşıyan oturumunda, kilit tema iklim eylemi olacak.
Davos katılımcılarına gönderilen mektubun tam metni şu şekilde:
İklim Değişikliği için Harekete Geçme
2020 Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısının Değerli Katılımcısı,
Şirketlerin ve yatırımcıların iklim değişikliği konusunda liderlik etme fırsatı ve ihtiyacı hiç olmadığı kadar yüce bir konumda.
Acil iklim değişikliği sorunuyla mücadele etmek için bir taahhütte bulunulmalı. Bu, aynı zamanda zorunlu 2020 Davos Manifestosu ve 50. Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısının “Birbirine Bağlı ve Sürdürebilir bir Dünya için Paydaşlar” temasına ayak uydurabilmek adına da bir gereklilik.
Sonuç olarak, dünyanın önde gelen küresel şirketlerinden birinin lideri ve Dünya Ekonomik Forumu’nun saygın bir ortağı olarak, iklim değişikliği adına eyleme geçme fırsatını değerlendirmeniz için sizleri teşvik ediyoruz.
Hâlâ yapmadıysanız, 2050 veya öncesi için net sıfır seragazı emisyonu hedefi belirlemeye davetlisiniz. Mektuba eşlik eden kısa bir notta, bu konuda size yardımcı olacak bazı seçenekler bulunuyor.
Bu girişime, Yıllık Toplantı’ya bağlı birçok Topluluk Toplantısı’nda yer verilecek.
2020 Yıllık Toplantısı’nın, iklim değişikliği ile ilgili işletme eyleminde bir dönüm noktası olmasını umuyor ve bu acil küresel sorunu dikkate alıp liderlik ettiğiniz için şimdiden teşekkürlerimizi iletiyoruz.
En iyi dileklerimizle,
Brian Moynihan, Amerikan Bankası Yöneticisi ve CEO’su, 2019-2020 Dünya Ekonomik Forumu Uluslararası İşletme Konseyi Başkanı
Feike Sybesma, Royal DSM CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı, Dünya Ekonomik Forumu Mütevelli Heyeti Üyesi, Dünya Ekonomik Forumu İklim ve Sürdürülebilirlik Girişimleri Başkanı
Klaus Schwab, Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu ve Yönetim Başkanı”
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…