Geçmiş haftanın önemli iklim olaylarını derlediğimiz “haftalıklar” ile yine karşınızdayız. 5-11 Nisan tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta iklim değişikliği gündeminde Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiren önemli gelişmeler yayımlandı. Bu yoğun gündemde öne çıkan başlık ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan seragazı emisyon istatistikleri oldu. Verilere göre Türkiye’nin 2017 yılı toplam seragazı emisyon miktarı 1990 yılına göre %140,1 artış bir artış göstererek 526,3 Mt CO2 eşdeğeri oldu. Rakamlar seragazı emisyon miktarının 2016 yılına göre yaklaşık %6 oranında artış gösterdiğini ortaya koydu. Türkiye’de kişi başına düşen seragazı emisyon miktarı da artış kaydetti. 2016 yılında 6,3 ton CO2e olan değer 2017 yılında 6,6 tona yükseldi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının Almanya elektrik üretimindeki payı Mart ayında %54,3 ile şimdiye kadarki en yüksek aylık orana ulaştı. Fraunhofer Enstitüsü verilerine göre geçtiğimiz ay rüzgar enerjisi santralları ülkedeki elektrik üretiminin tek başına %34,2’lik bölümünü sağladı. Güneş enerjisi santrallarının payı ise %7,3 oldu. Yenilenebilir kaynakların artan payı ile ülkenin Mart ayı elektrik üretiminde bir yıl öncenin aynı dönemine göre kömürün payı %38,7’den %24,4’e, nükleer enerji santrallarının payı da %13,9’dan %12,2’ye geriledi.
Avrupa Çevre Ajansı (European Environment Agency-EEA) tarafından yayımlanan verilere göre ise iklim değişikliği ile bağlantılı sel, kuraklık, sıcak hava dalgası gibi aşırı hava olayları, 1980 ve 2017 yılları arasında Avrupa genelinde yaklaşık 453 milyar euroluk ekonomik kayba neden oldu. Neredeyse yarım trilyon euroya ulaşan zarar, Belçika’nın toplam gayri safi yurtiçi hasılasına eşdeğer.
Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliği nedeniyle aşırı hava koşullarının sebep olduğu doğal afetlerin 2018’de 62 milyon kişiyi etkilediğini açıkladı. Rekor seviyedeki seragazı salımının küresel sıcaklıkları giderek daha tehlikeli seviyelere yükselttiği belirtilen raporda, son dört yılın şimdiye kadar kaydedilen en sıcak seneler olduğu ifade edildi.
İş ve yatırım dünyasının öncü isimleri, iklim liderleri ve teknik uzmanlardan oluşan 60 kişilik bir grup, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (International Energy Agency, IEA) birçok kişi ve kurum üzerinde oldukça etkisi olan senaryolarının, yüksek emisyonlu kararları meşrulaştırmak için kullanılmamasını talep eden bir mektup yazdı.
Yeşil Girişimcilik Ödülü Başvuruları Devam Ediyor
304 milyar dolarlık portfolyosunu incelemek üzere üç iklim bilimciyi işe alan varlık yönetimi devi Neuberger Berman, iklim risklerini mercek altına aldı. Neuberger Berman’da ESG yatırım başkanı olan Jonathan Bailey, “Genel sonuç, işlerin gelişmiş pazarlar için yolunda olmadığını gösteriyor” şeklinde konuştu.
Essex Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Nicholas Beuret’in, zenginlerin ve yoksulların ürettiği emisyonlardaki farkları ve bu farkın getirdiği adaletsizliği anlattığı, Dünya Ekonomik Forumu’nun internet sitesinde yayımlanan yazısını İklim Haber okuyucuları için dilimize çevirerek paylaştık.
Birinci kalite şarap sevenler iklim değişikliğine dair giderek artan ürkütücü raporlara karşı dikkat etmeli. Birçok şarap üreticisi ise bu konuda endişeli çünkü başka seçenekleri yok. Ortalama sıcaklık seviyeleri yükseliyor; üzümlere ve şaraba zarar veren uzun süreli kuraklık, dolu ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı artıyor.
Sıfır karbon ekonomisini hedefleyen The Postcode Lotteries Green Challenge yarışmasının başvuruları 1 Mayıs’ta sona eriyor. Daha sürdürülebilir bir gezegene katkıda bulunacak iş planlarını bekleyen yarışmanın kazananı 500 bin euroluk ödülün sahibi olacak.
Ocak ayında Almanya’da dünyanın en büyük kimya şirketlerinden BASF’in iklim koruma ve karbon yönetimi alanındaki çalışma ve inovasyonlarının aktarıldığı bir basın konferansı düzenlendi. Dört önemli ve etkileyici sunumun ortak özelliği, karbondioksit emisyonlarını azaltırken, karbonu bir materyal olarak kullanabilmek üzerine olmalarıydı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BASF SE İcra Kurulu Başkanı ve Teknolojiden Sorumlu Başkanı Dr. Martin Brudermüller, karbon yönetimi çalışmalarını anlatırken, CO2’yi doğru bir şekilde fiyatlandırmanın öneminin altını da dikkatle çiziyordu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…