Politika

30 Büyükşehir Belediyesinde “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı” Kadrosu Açıldı

51 il belediyesi ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelere de “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü” kadro unvanı verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

AA’dan Yasemin Kalyoncuoğlu’nun haberine göre, yönetmelikle Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri esas alınarak belediyelerin norm kadrolarında değişiklik yapıldı.

Yönetmelikte, nüfus verilerine göre, nüfusu artan ve bir üst gruba yükselmesi gereken belediyelerin üst gruba yükseltme işlemleri ile nüfusu azalan ve bir alt gruba düşmesi gereken belediyelerin işlemleri düzenlendi.

İlçe merkezi, sanayi veya ticaret ve turizm nitelikleri değerlendirilerek bazı belediyelerin grup yükselme işlemleri de yapıldı.

İklim değişikliği ile mücadele ve sıfır atık uygulamalarının kalıcı hale gelmesi için 30 büyükşehir belediyesine “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı” kadrosu ihdas edildi.

Bu kapsamda, 51 il belediyesi ile nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelere de “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü” kadro unvanı verildi ve bu birimlerin kurulması zorunlu hale getirildi.

Beldede yaşayanların belediye hizmetlerini tek noktadan almaları için “Tek Durak Hizmet Noktası” oluşturularak “Tek Durak Dairesi Başkanı” ve “Tek Durak Müdürü” kadro unvanları memur kadrosu kütüğüne eklendi.

Öte yandan, bağlı kuruluşlar için “Yolcu Hizmetleri ve Kurumsal İletişim Daire Başkanı, Özel Ulaşım ve Ulaşım Denetim Daire Başkanı” kadro unvanları, büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyeler için “Harita Müdürü, İnovasyon ve Teknoloji Müdürü, Özel Ulaşım ve Ulaşım Denetim Müdürü, Akıllı Ulaşım Sistemleri Müdürü, Gelirler Müdürü” kadroları da yönetmelikle eklendi.

Yönetmeliğin ek maddesiyle il belediyeleri ile 50 binin üzeri nüfusa sahip mahalli idarelerde en az 2 çevre mühendisi veya çevre görevlisi, 20-50 bin arasında nüfusa sahip mahalli idarelerde en az 1 çevre mühendisi veya çevre görevlisi bulundurulması zorunluluğu getirildi.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025