28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında Türkiye ve dünya gündeminde oldukça önemli gelişmeler yaşandı. G19’un Paris Anlaşması’na olan bağlılığının, Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nin son bildirisinde yinelenmesiyle elde edilen başarı, Avrupa Birliği (AB) tarafından güvenceye alındı. Ancak G20 Zirvesi’nden oybirliği ile yayımlanan bildiride ABD’nin emisyonların azaltılmasında dünya lideri olduğu belirtildi.
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Semra Cerit Mazlum, İklim Haber’in G20 Zirvesi hakkındaki sorularını yanıtladı. Doç. Dr. Cerit Mazlum, G20’nin iklim değişikliği politikası bağlamında önemli bir uluslararası bir platform rolünden Donald Trump’ın ABD başkanlığına seçilmesinden itibaren çekildiğini belirtirken, Türkiye’nin ise G20’yi, eğer isterse, iklim değişikliği politikasındaki tutumunu aktarma ve çabalarını paylaşma konusunda son derece etkili bir zemin olarak kullanabileceğini söylüyor.
350.org, Türkiye’nin kömür yatırımlarını acilen durdurması için çağrı yaptı, G20 ülkelerinin ise kamu bütçesini fosil yakıtlardan uzaklaştırmasının zamanının geldiğini belirtti.
Dünya Kavruluyor
Bilim insanları tarafından yeni yayımlanan çalışmalar iklim krizi ile son yıllarda Avrupa’da görülen aşırı sıcaklar arasında ilişki kuruyor.
Copernicus Gözlem Programı, geçtiğimiz ayın Avrupa ve dünya için şimdiye kadar kayıtlara geçen en sıcak Haziran ayı olduğunu bildirdi.
Türkiye’nin 2013-2098 döneminde yılda ortalama 78 güne kadar sıcak hava dalgasının etkisinde kalabileceği, dalgalanmaların sıklaşabileceği tahmin ediliyor.
Meksika’nın Guadalajara kentinde etkili olan dolu fırtınası kentin altı mahallesini kalın bir buz tabakasıyla örttü.
Uluslararası Çalışma Örgütü, iklim değişikliği nedeniyle artacak sıcakların 80 milyon istihdama mâl olacağını açıkladı. İklim değişikliğinin zaten halihazırda var olan ekonomik eşitsizliği de güçlendireceği vurgulanıyor.
Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Birliği’nin düzenlediği Dirençli Kentler Zirvesi’ne katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, çocuklarda iklim değişikliği farkındalığını artırmak için İzmir’de yapılacak özel bir etkinlik önerisinde bulundu.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…