Bilim

26 Nisan – 2 Mayıs Haftalık: İklim Değişikliği Dünyadaki Ekonomik Adaletsizliği Artırıyor

26 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişmelerden öne çıkan biri ise Stanford Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma oldu. Çalışma, küresel ısınmanın, görece serin ve zengin ülkeleri daha da zenginleştirirken, daha sıcak ve fakir ülkelerdeki büyümeyi aşağı çekerek ülkeler arasındaki zenginlik açığını artırdığını ortaya koyuyor.

Dünyanın birçok yerinde insan kaynaklı iklim değişikliği aşırı hava olaylarıyla etkilerini göstermeye başladı. En fazla ısınmanın yaşandığı Kuzey Kutup Bölgesi ise bu olaylardan en çok etkilenen bölge oldu. İklim değişikliği, birçok hayatı olumsuz etkilerken, binlerce insanın ölümüne sebep oluyor ve milyonlarca dolara mal oluyor. Hazırlanan haritalar ise iklim değişikliğinin yeryüzünü şimdiden nasıl dönüştürdüğünü gösteriyor.

Avrupa’da enerji yoğun sektörlerin emisyonlarının 2050 yılına kadar sıfırlanması mümkün ve bunun gerçekleşmesini olanaklı kılan çeşitli yollar ve yöntemler var. Avrupa ağır sanayii, doğru politikalarla desteklendiği takdirde küresel ölçekte rekabet güçlerini koruyarak ve yeni ekonomik fırsatlardan faydalanarak seragazı emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfırlayabilir ve bugünlerde Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından görüşülen 2050 yılı net sıfır emisyon vizyonuna önemli katkı sağlayabilir.

IMF’ye göre rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetlerinde son 10 yılda görülen düşüşle küresel yenilenebilir enerji kapasitesi artış gösteriyor.

İklim Değişikliği Komitesi: Küresel Isınmaya Katkımızı 30 Yıl İçinde Sonlandırabiliriz

İklim Değişikliği Komitesi’nin (the Committee on Climate Change-CCC) yaptığı açıklamaya göre, Birleşik Krallık seragazı emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfıra indirmek için iddialı yeni bir hedef belirleyerek küresel ısınmaya katkısını 30 yıl içinde sonlandırabilir.

2015’ten beri yıllık olarak yayımlanan “Paris’ten Sonra: Eşitsizlik, Adil Paylar ve İklim Aciliyeti” raporunun 2018 sayısı Ekoloji Kolektifi Derneği tarafından dilimize çevrilerek yayımlandı.

Ulaşımda Enerji Verimliliğinin Artırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile ulaşımdan kaynaklanan kirliliğin ve seragazı emisyonlarının azaltılması hedefleniyor.

Çin, geçtiğimiz Perşembe günü, kömür yatırımlarıyla ilgili artan endişe karşısında “Uluslararası Yeşil Kalkınma Koalisyonu”nu başlattı. Çin Çevre Bakanlığı, ortak ülkelerdeki Çin yatırımlarını teşvik etmek amacıyla, Pekin’deki liderler zirvesinin bir parçası olarak “Yeşil Kuşak ve Yol” etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Önceki Haberler

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024