Yıllık 100 milyar dolarlık taahhüdün yerine geçecek yeni bir anlaşma için ülkeler müzakereleri sürdürürken, küçük ada devletleri ve savunmasız ülkeleri endişelendiren bir başka konu ise iklim değişikliğinin halihazırdaki maliyetinin dünkü taslak metinde ele alınmaması.
Küçük, savunmasız ada ülkeleri, iklim krizinin maliyetiyle başa çıkabilmek için kendilerine yılda en az 39 milyar dolar tahsis edilmesi gerektiğini savunuyor.
Maldivler İklim, Enerji ve Çevre Bakanı Thoriq Ibrahim, dünkü taslak metinde böyle bir hükmün bulunmadığını kaydetti.
Bu kaygıyı COP29 Başkanlığı ile paylaştıklarını aktaran Ibrahim, “Dinlediler ve diğer gruplarla konuşacaklarını söylediler” dedi.
İbrahim ayrıca, iklim finansmanı için öne sürülen 250 milyar dolarlık hedefin “kesinlikle yeterli olmadığını” ve 2009’da belirlenen 100 milyar dolarlık hedefe göre “çok ufak bir ilerleme” olduğunu söyledi:
“250 milyar dolarlık hedefi enflasyonu da hesaba katıp ele alırsanız, 100 milyar dolarlık taahhüt ile neredeyse aynı seviyede olduğunu görürsünüz” dedi.
COP29’da yayımlanan iklim finansmanına ilişkin önerilen metinde enflasyondan hiç bahsedilmiyor. Bu, tartışılan finansın ölçeğinde büyük bir fark yaratıyor.
SHURA, 2024’te Türkiye’nin yenilenebilir enerji odaklı enerji dönüşümünün hızlandığını ve hedeflerin yukarı yönlü revize edildiğini…
Gönüllü karbon piyasalarını düzenleyecek kuralların standartlaştırılması, uzun süredir tartışma konusuydu. İklim Zirvesi’nde nihayet anlaşmaya varıldı…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Demircan, yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar…
Japonya'nın çevre ve sanayi bakanlıkları, seragazı emisyonlarını 2035 yılına kadar 2013 seviyelerine göre %60 oranında…
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle 22 ülke biyoçeşitlilik kaybı, arazi bozulması, iklim değişikliği ve…
Akdeniz Koruma Derneği’nin dün gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulu’na, dernek üyelerinin yeşil aklama iddiaları ve denetim…