Yıllık 100 milyar dolarlık taahhüdün yerine geçecek yeni bir anlaşma için ülkeler müzakereleri sürdürürken, küçük ada devletleri ve savunmasız ülkeleri endişelendiren bir başka konu ise iklim değişikliğinin halihazırdaki maliyetinin dünkü taslak metinde ele alınmaması.
Küçük, savunmasız ada ülkeleri, iklim krizinin maliyetiyle başa çıkabilmek için kendilerine yılda en az 39 milyar dolar tahsis edilmesi gerektiğini savunuyor.
Maldivler İklim, Enerji ve Çevre Bakanı Thoriq Ibrahim, dünkü taslak metinde böyle bir hükmün bulunmadığını kaydetti.
Bu kaygıyı COP29 Başkanlığı ile paylaştıklarını aktaran Ibrahim, “Dinlediler ve diğer gruplarla konuşacaklarını söylediler” dedi.
İbrahim ayrıca, iklim finansmanı için öne sürülen 250 milyar dolarlık hedefin “kesinlikle yeterli olmadığını” ve 2009’da belirlenen 100 milyar dolarlık hedefe göre “çok ufak bir ilerleme” olduğunu söyledi:
“250 milyar dolarlık hedefi enflasyonu da hesaba katıp ele alırsanız, 100 milyar dolarlık taahhüt ile neredeyse aynı seviyede olduğunu görürsünüz” dedi.
COP29’da yayımlanan iklim finansmanına ilişkin önerilen metinde enflasyondan hiç bahsedilmiyor. Bu, tartışılan finansın ölçeğinde büyük bir fark yaratıyor.
İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…
Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…
Dünya liderleri ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin olası sonuçları üzerinde dururken, bu yılki COP30 küresel iklim…
Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan IEA…
António Guterres, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos'ta liderlere ve iş dünyasına…
Güneş enerjisi 2024'te AB'de üretilen elektriğin %11'ini karşılarken, kömürün payı ise %10’un altına geriledi. Londra…