Yıllık 100 milyar dolarlık taahhüdün yerine geçecek yeni bir anlaşma için ülkeler müzakereleri sürdürürken, küçük ada devletleri ve savunmasız ülkeleri endişelendiren bir başka konu ise iklim değişikliğinin halihazırdaki maliyetinin dünkü taslak metinde ele alınmaması.
Küçük, savunmasız ada ülkeleri, iklim krizinin maliyetiyle başa çıkabilmek için kendilerine yılda en az 39 milyar dolar tahsis edilmesi gerektiğini savunuyor.
Maldivler İklim, Enerji ve Çevre Bakanı Thoriq Ibrahim, dünkü taslak metinde böyle bir hükmün bulunmadığını kaydetti.
Bu kaygıyı COP29 Başkanlığı ile paylaştıklarını aktaran Ibrahim, “Dinlediler ve diğer gruplarla konuşacaklarını söylediler” dedi.
İbrahim ayrıca, iklim finansmanı için öne sürülen 250 milyar dolarlık hedefin “kesinlikle yeterli olmadığını” ve 2009’da belirlenen 100 milyar dolarlık hedefe göre “çok ufak bir ilerleme” olduğunu söyledi:
“250 milyar dolarlık hedefi enflasyonu da hesaba katıp ele alırsanız, 100 milyar dolarlık taahhüt ile neredeyse aynı seviyede olduğunu görürsünüz” dedi.
COP29’da yayımlanan iklim finansmanına ilişkin önerilen metinde enflasyondan hiç bahsedilmiyor. Bu, tartışılan finansın ölçeğinde büyük bir fark yaratıyor.
Ülkeler, COP29’da, küresel bir pazarın karbon kredisi alıp satmasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı.…
Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…
COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…
Karar, önümüzdeki Haziran ayında Bonn'da yapılacak yıllık iklim müzakerelerinde veya Kasım ayında yapılacak COP30 zirvesinde…
En savunmasız ülke grupları yeni finansman hedefi toplantısını terk etti. Küçük Ada Devletleri İttifakı ise süreçte…
Panama’nın iklim değişikliği özel temsilcisi Gomez, "Yaklaşık 2 saat önce anlaşmaya varacağımızı sanıyordum. Artık ne…