İklim Haber bundan böyle her hafta, geçmiş haftanın önemli iklim olaylarını derlediği “haftalıklar” ile karşınızda olacak. İlk Haftalık’ı, yani 22-28 Mart tarihleri arasında iklim değişikliği konusunda Türkiye’de ve uluslararası düzeyde yaşanan gel gitleri aşağıda bulabilirsiniz.
Bu hafta hem Türkiye’de hem de uluslararası düzeyde iklim değişikliği alanında yoğun bir gündem yaşandı. Bu haftanın öne çıkan başlığı ise Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayımladığı rapor oldu. “Küresel Enerji ve Karbondioksit Emisyonları Statü Raporu”na göre dünyada enerji sektörü kaynaklı karbondioksit emisyonu 2018’de bir önceki yıla göre 1,7 artışla 33 gigatona yükseldi. Böylece küresel karbondioksit emisyonunda tarihi zirve görüldü.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi” (İklimİN) projesi kapsamında hazırlanan Algı Araştırması Raporu’nun sonuçları da kamuoyu ile paylaşıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre ankete katılanlar, iklim değişikliği ile ilgili yüksek seviyede kaygı taşıyor. Araştırma, her dört anket katılımcısından üçünün iklim değişikliği ile ilgili sık sık veya her zaman endişeli olduklarını ortaya çıkarıyor. Rapor aynı zamanda Türkiye’deki insanların yarısından fazlasının petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtları daha az tüketmeye hazır olduğunu ortaya koyuyor.
Bu hafta yayımlanan bir başka önemli rapor Rainforest Action Network ve BankTrack gibi dünyaca ünlü kâr amacı gütmeyen bir grup çevre kuruluşu tarafından yayımlandı. Rapora göre, en büyük küresel 33 banka fosil yakıtlara toplamda 1,9 trilyon dolarlık finansman sağladı.
Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Daha Fazla Hedef ve Eylem Talebi
CDP İklim Değişikliği ve Su Programları 2018 yılı Türkiye sonuçları da 27 Mart tarihinde açıklandı. Konferansta “CDP Türkiye İklim Liderleri” ödülleri de sahiplerini buldu; Arçelik, Aselsan ve Garanti Bankası “CDP Türkiye Liderleri Ödülü”ne layık görüldü.
BM İklim Değişikliği İcra Sekreteri Patricia Espinosa ise, UNFCCC’nin 25 yıl önce yürürlüğe girmesi ile ilgili açıklama yaptı. Espinosa, sürdürülebilir bir gelecek için daha fazla hedef ve eylem talep etti.
Bir başka önemli açıklama ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten geldi. Guterres, Güneydoğu Afrika ülkesi Mozambik’i vuran Idai kasırgasının iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, dünya için “tehlike çanlarının” çaldığını söyledi.
San Francisco Federal Rezerv Bankası’ndan Glenn Rudebusch’a göre; iklim değişikliği, daha yüksek sıcaklıklar ve yüksek deniz seviyesinden kaynaklanan doğal afetlerin neden olduğu kayıpların, finansal bir krize yol açabilme olasılığı merkez bankaları için giderek daha fazla önem kazanıyor.
Birleşik Krallık ve İtalya ise, seçimler ve ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya olmalarına rağmen 2020’de yapılacak COP26 müzakereleri için ev sahipliğini konuşuyorlar.
British Colombia’dan Alınacak Karbon Vergisi Dersleri
Boğaziçi Üniversitesi, İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. M. Levent KURNAZ, karbonun sosyal bedelini tartışıyor ve şu soruları soruyor: “Evinizin kışın sıcaklığını 24 derecede değil 21 derecede tutmak için doğalgazın fiyatı ne kadar olmalı? Veya sabahları işe giderken kendi arabanızla değil otobüsle, servisle veya bisikletle işe gitmek için benzinin fiyatı ne kadar yükselmeli?”
Pembina Enstitüsü Temiz Enerji Yöneticisi (British Colombia- BC) Maximilian Kniewasser, karbon vergisinde gelişmekte olan ülkeler için en büyük riskin, daha yüksek yakıt ve enerji fiyatlarına karşı oluşabilecek potansiyel tepki olduğunu söylüyor. Kniewasser’e göre, “British Colombia deneyiminden alınacak temel ders, politikanın orantısız şekilde etkileyebileceği düşük gelirli ve kırsal kesimdeki insanların üzerindeki yükü hafifletmek için bazı karbon vergi gelirlerinin onlara tahsis edilmesi”.
Enerji sektöründe çalışan ve çalışmak isteyen, farklı disiplinlerden kadınları bir araya getiren Turkish Women in Renewables and Energy (Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları-TWRE) Platformu, ilk toplantısını 18 Ocak’ta gerçekleştirdi. Sektördeki kadın profesyonellerin iletişimini güçlendirme amacıyla yola çıkan platformun kurucusu Sedef Budak ile oluşturdukları yapıyı ve hedeflerini konuştuk.
John Lanchester, The Guardian’da yayımlanan “İklim Değişikliği Çocuklarımıza Kalacak En Ölümcül Miras” adlı yazısında bir sonraki jenerasyonun küresel ısınmanın sonuçlarını çok sert yaşayacağını söylüyor.
“Haftalık”a, düzenli olarak mail ile ulaşmak isterseniz: http://eepurl.com/c-459H
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…