Politika

21-27 Haziran Haftalık: Karadeniz Eylem Planı Tamamlanıyor

21-27 Haziran tarihleri arasında iklim değişikliği ile ilgili neler yaşandığını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Geçtiğimiz hafta iklim değişikliği alanında Türkiye ve dünya gündeminde önemli gelişmeler yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon’un Araklı ilçesindeki sel ve heyelan bölgesindeki incelemelerinin ardından Karadeniz’e ilişkin eylem planını bu ay sonu veya önümüzdeki ayın ilk haftası açıklayacaklarını belirtti.

Karadeniz’de son 40 yıldır haziran ayı ortalaması 19 derece civarında olan deniz suyu sıcaklığının bu yıl 26 dereceye yükseldiği tespit edildi. Uzmanlar, mevsim normallerinin üzerinde seyreden deniz suyu sıcaklığı ile ısınan suyun yükselerek atmosferin dengesini bozduğu ve oluşan lokal şiddetli yağışlarla birlikte can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanları tetiklediğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) iklim değişikliği ile yoksulluk ve insan hakları arasındaki ilişkiyi ele alan raporu, 2030 ile 2050 yılları arasında iklim değişikliği yüzünden yılda 100 milyon kişinin ekonomik açıdan olumsuz etkileneceğini, 250 bin kişinin de hastalıklar sebebiyle hayatını kaybedeceğini ortaya koyuyor.

Türkiye’nin rüzgar enerjisi üretiminin %20’sini karşılayan İzmir, rüzgar enerjisi sektörünün geleceğinin tartışıldığı üst düzey katılımlı toplantıya ev sahipliği yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Dr. Çetin Ali Dönmez ve Mehmet Fatih Kacır ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen “İzmir Rüzgarı – Rüzgar Enerjisi Sektörü Toplantısı”nda rüzgar enerjisinin geleceği masaya yatırıldı, yatırım planları tartışıldı.

David Gilmour’un 1971’den beri kullandığı gitar 3 milyon 975 bin dolarla rekor fiyata satıldı. Elde edilen gelir ClientEarth adlı kuruma bağışlanacak.

Birleşik Krallık Avam Kamarası İklim Yasasını Onayladı

Birleşik Krallık Avam Kamarası’nda net sıfır karbon emisyonu hedefleyen yeni yasa önerisi onaylandı. Yasanın yürürlüğe girmesi için Lordlar Kamarası tarafından da onaylanması gerekiyor.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu’nun (IPBES) yeni başkanı Ana María Hernández, toplumu ‘konfor alanından’ çıkartmanın zorluğunu vurguluyor ancak genç neslin ilham kaynağı olduğunu da belirtiyor. Gıdayı, temiz havayı ve suyu mümkün kılan yaşam ağları, sürdürülebilir olmayan üretim ve aşırı atık üreten yaşam biçimlerimize bağlı.

Almanya Koblenz-Landau Üniversitesi’nde Çevre Psikolojisi alanında çalışan Prof. Dr. Gerhard Reese havayolu kullanımının küresel ısınmaya olan etkisini vurgulayarak bir ilke imza attı ve “iklim özgeçmişi”hazırladı. Reese, özellikle bilim insanlarını, bilimsel buluşmalar adına onlarca kez uçağa binerek kendi davranışlarını sorgulamalarını ve kendi iklim özgeçmişlerini düşünmelerini istiyor.

İçerisinde 40 profesör, kamu sağlığı alanında birkaç ünlü yetkili ve kraliyet kolejlerinin eski başkanlarının da bulunduğu 1000’den fazla doktor çevre krizine karşı şiddetsiz sivil itaatsizlik çağrısında bulundu.

Küresel Risk Profesyonelleri Birliği’nin (GARP) gerçekleştirdiği bir araştırma, bankalar ve finansal kurumların %26’sının iklim değişikliği kaynaklı riskleri değerlendirmek adına, kurumsal risk veya sürdürülebilirlik birimlerinde özel ekipler kurduğunu söylediğini gösteriyor. Araştırma, 20 trilyon dolarlık ortak varlığa sahip 27 banka ve varlık yönetimi firmalarını içeriyor.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024