Türetim Ekonomisi Derneği & Change.org Türkiye İklim Programı 2024 Değerlendirmesi Raporu yayımlandı. Rapora göre 65’ten fazla yeni iklim kampanyası başlatılırken, iklim krizi ile mücadele için tam 584.197 imza geldi. 27 kampanya halktan gelen imzaların da katkısıyla değişim yarattı.
Yurttaşların ve sivil toplum kuruluşlarının 2024 yılında iklim krizi ile mücadeleye yönelik başlattığı ve imzaladığı kampanyaların sunulduğu Türetim Ekonomisi Derneği & Change.org Türkiye İklim Programı 2024 Değerlendirme Raporu yayımlandı.
Rapora göre, bu yıl toplam 65 yeni iklim kampanyası başlatıldı ve tüm kampanyalara gelen 584.197 imza, iklim krizi ile mücadele ve karbon nötr hedefine yönelik yetkililerden değişim talep etti. 27 kampanyanın talebine yönelik olumlu gelişmeler yaşanırken kampanyacılar toplamda 54 farklı karar verici ile doğrudan görüşerek 19 kampanyanın imzalarını yetkililere teslim etti.
İklim Krizi ile Mücadele konusunda 27 Kampanya Somut Etki Yarattı
Kampanyaların 27’si somut etki yaratarak yerel yönetimlerde ve üniversitelerde politika değişikliklerine, orman yangınlarına karşı önlemlere, yerel çevre mücadelelerine ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji çözümlerinin hayat bulmasına yol açtı.
İmzacıların talebi yerine getirilen kampanyalar arasında maden ve termik santral karşıtı çalışmalar dikkat çekti. Ön plana çıkan kampanyalardan bazıları ise şunlar:
Eskişehir Kaymaz’daki Madende Kapasite Artışı ve Atık Barajı İstemiyoruz!
Eskişehir Kaymaz’daki altın madeni için kapasite artışı ve üçüncü atık barajının iptaline yönelik açılan davada Eskişehir İdare Mahkemesi projenin ÇED Olumlu kararı için iptal kararı verdi.
Denizli Avdan’da Kömür Madenine Hayır!
Denizli’nin Tavas İlçesi Avdan Mahallesi’nde kömür madeni açmak amacıyla köylülerin toprakları için alınan “acele kamulaştırma” kararı iptal edildi.
Çanakkale’de Yeni Bir Termik Santral Daha İstemiyoruz
Çanakkale’nin en değerli koylarının bulunduğu ve tamamı orman olan alana kurulması planlanan Kirazlıdere Termik Santralı projesi iptal edildi.
Türkiye’nin Zeytinliklerinin Ölüm Fermanına Hayır!
Binlerce kişinin desteği, oluşan kamuoyu tepkisi ve pek çok davanın da kazanılması sonucunda zeytinlikleri madenlere açacak olan yönetmelik değişikliği tehdidi ortadan kalktı.
İstanbul’da Belediyelere Ait Binaların Çatısına Güneş Paneli Yerleştirilsin
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2029 yılına kadar belediye binalarında enerji ihtiyacının tamamının güneşten sağlanacak seviyeye gelinmesini hedeflediklerini açıkladı.
Türkiye Açık Denizlerdeki Yaşamı Korumak için Hazırlanan Anlaşmayı İmzalasın ve Onaylasın
Ulusal deniz yetki alanlarının ötesindeki biyoçeşitliliği korumayı amaçlayan Birleşmiş Milletler Açık Deniz Anlaşması, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından imzalandı.
Kampanyacılar toplamda 54 farklı karar verici ile görüşerek 19 kampanyanın imzalarını yetkililere teslim etti. Türetim Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uygar Özesmi, “Karar vericileri bilgilendirmek ve ikna etmek bu mücadelenin en kritik adımlarından biri” dedi.
Binlerce İmza Yetkililere Elden Teslim Edildi
İklim krizi ile mücadeleye yönelik somut adımlar atılması için kampanyacılar, “Orman Yangınlarında Zarar Gören Hayvanlar İçin Tahliye Planı ve İlkyardım Merkezleri Kurulsun” kampanyası özelinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü; “İklim Krizi Müfredatta Zorunlu Olmalı!” kampanyası özelinde Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı; “Molozlar ve Diğer Atıklar Çevre ve Sağlık Felaketine Sebep Olmasın” kampanyası özelinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı; “Depozito Sistemi Ertelenmesin, Hemen Yürürlüğe Girsin Ve Uygulanmaya Başlasın” kampanyası özelinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Sıcak Havayla Mücadele Birimleri Kurulsun” kampanyası özelinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü; “İzmir’in En Büyük Ilçesi Buca’da Yeşil Alanları Artırın” kampanyası özelinde Buca Belediyesi’nin Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü; “İzmir’in Nükleer Atıkları Artık Bertaraf Edilsin” kampanyası özelinde Gaziemir Belediyesi; “İstanbul için Yeşil Dönüşüm: Bostanlarla Daha Sürdürülebilir Bir Şehir!” kampanyası özelinde ise İBB Parklar ve Bahçeler Genel Müdürlüğü ile görüşüldü ve imzalar yetkililere iletildi.
Ayrıca “Muğla’daki Termik Santralları Kapatın!” kampanyasının imzaları Adalet Bakanlığı’na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Devlet Su İşleri’ne; “Afşin-Elbistan’da Termik Santral İstemiyoruz” kampanyasının imzaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; “İklim Krizi ile Mücadelede Kadının Adını Unutma” ve Türkiye Açık Denizlerdeki Yaşamı Korumak için Hazırlanan Anlaşmayı İmzalasın ve Onaylasınkampanyasının imzaları Çevre Komisyonunda yer alan milletvekili Nermin Yıldırım Kara’ya, “İklim Krizi Bilimsel Gerçekleriyle Kamu Spotu Olsun” kampanyasının imzaları TBMM Dilekçe Komisyonu’na, İklim Afetleriyle Mücadele için Güçlü bir İklim Kanunu İstiyoruz” kampanyasının imzaları Nermin Yıldırım Kaya, İbrahim Akın ve Evrim Rızvanoğlu’na teslim edildi.
Türkiye’nin açıkladığı iklim hedefini yetersiz bulan ve iklim krizine karşı kararlı bir mücadeleye girmesini talep eden Atlas Sarrafoğlu ve Seren Anaçoğlu, İklim Kriziyle Daha Güçlü Mücadele İçin Açtığımız İlk İklim Davasında Yanımızda Ol kampanyası özelinde TBMM’ye giderek milletvekilleri ile görüştü, Dilekçe Komisyonu’na topladıkları imzaları teslim etti.
Genç İklim Hareketi’nin yerel seçimlere yönelik kampanyası ise büyük yankı uyandırdı. Kampanyacı ekip, sadece 63 gün içinde 42 aday ile görüşerek İklim Dostu Kentler için net sıfır emisyon taahhüdü aldı. Sekiz farklı partiden, dördü bağımsız toplam 42 adaydan 15’i seçimi kazandı.
Toplum Hayvanlar ve Çevre için Harekete Geçti
2024’te en çok imza toplayan kampanya ise yemek atıklarının sokak hayvanları için mamaya dönüştürülmesini talep eden kampanya oldu. Bunun yanında, ormanların korunması, maden ve nükleer karşıtı kampanyalar da halktan yoğun destek gördü. Afetlere dirençli kent talepleri ise 2024 boyunca etkisini sürdürdü.
“Ekibimiz Halkın Başlattığı İmza Kampanyalarına Destek Olmaya Devam Etti”
Saha çalışmalarınının önemine dikkat çeken İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi, “Ekibimiz birçok ilde yerel halkın başlattığı imza kampanyalarına destek olmaya devam etti. Onlarla sahada buluştu, kampanya başlatanlara imza teslimlerinde destek verdi. Bu sene de yine Akbelen mücadelesinin yanındaydık, Soma’da hava kirliliği üzerine röportajlar yaptık, Trakya’da nükleer santralın yapılacağı yeri ziyaret ettik, Adana’da aşırı sıcaklarla ilgili sokak röportajları çektik. Depremin birinci yıldönümünde yine Hatay’daydık ve sahadan güncel haberlerin basına ulaşmasına destek olduk.”
İklim Krizi ile Daha Güçlü Mücadele için “Değişim Elçileri”
Geçen yıl başlayan Değişim Elçileri Programı, 2024 yılında da devam etti. 2024’te programa 10 farklı şehirden 13 genç dahil oldu. Programa katılan gençler, iklim krizi ile mücadele ve etkili kampanyacılığa dair beş eğitime katıldı ve kendi bölgelerinde iklim krizi ile mücadele için kampanyalar tasarlayıp başlattılar. Değişim Elçisi gençlerin başlattığı ve yürütmekte olduğu 20 kampanyaya şimdiye kadar 87.040 imza geldi ve bu kampanyaların dokuzu etki yarattı. Bugüne kadar 17 ilden 23 genç “Değişim Elçisi” olarak sorumluluk üstlendi.
Change.org Türkiye Direktörü Didem Korkut, “2024, kayıtlara sadece en sıcak yıllardan biri olarak geçmekle kalmayacak; aynı zamanda sıcaklıkların sanayi öncesi dönemlere kıyasla 1,5 dereceyi ilk kez aştığı bir yıl olacak. Bu kritik eşik, Türkiye genelinde vatandaşların iklim kriziyle mücadele taleplerini daha da artırdı” dedi.