Barcelona Küresel Sağlık Enstitüsü’nden (ISGlobal) araştırmacılar, insan kaynaklı seragazlarıyla dolan bir atmosfere sahip olunmasaydı, ölü sayısının 38 bin kişi daha az olacağını hesapladı.
Ayrıca aşırı sıcak kaynaklı ölüm vakası sayısı, 2022’de Avrupa’da işlenen cinayetlerin sayısının yaklaşık 10 katı oldu. Araştırmanın baş yazarı Thessa Beck, “Birçok kişi iklim değişikliğini gelecekteki bir sorun olarak görüyor. Ancak bulgularımız, bunun tam da şu anda acil bir mesele olduğunu vurguluyor” dedi.
Sıcak hava dalgası, daha fazla kadını, daha fazla Güney Avrupalıyı ve daha fazla yaşlıyı etkiledi. Bilim insanları karbon kirliliğinin sıcak hava dalgalarını daha sıcak hale getirdiğini zaten biliyordu, ancak ölüm sayısını ne kadar artırdığını net olarak bilmiyorlardı. Araştırma, sıcaklıklarla ilgili ölümlerin %56’sının, fosil yakıtların yakılması ve doğanın yok edilmesi nedeniyle meydana gelen küresel ısınmanın olmaması durumunda önlenebileceğini ortaya koydu. Bu oran, son altı yılda %44 ile %54 arasında değişti.
Sıcaklıktaki küçük artışların halk sağlığı üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğini söyleyen araştırmacı Emily Theokritoff, “Bu sonuç mantıklı; sıcaklıklar insanların alışık olduğu sınırları aştıkça, sıcaklıkla ilgili ölümlerde hızlı bir artış görülüyor” dedi.
Öte yandan Avrupa, gezegenin geri kalanına göre iki kat daha hızlı ısınıyor, ancak doktorlar, hastanelerin olası sonuçlarla başa çıkmak için yeterince hazırlıklı olmadığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Sıcaklıkların artması, daha fazla insanı kavurucu yaz sıcaklarına maruz bırakırken, vücutlarını aşırı yüklemeye zorlayarak, soğuk kış havalarına karşı da zayıflamalarına neden oluyor.
Geçen hafta, Birleşmiş Milletler Çevre Programı, dünyanın yüzyılın sonuna kadar 3 derece ısınma yolunda olduğu konusunda uyarıda bulundu. Beck, aşırı sıcak havaların yarattığı tehlikenin, Afrika, Asya ve Güney Amerika’da daha büyük göründüğünü belirterek, veri eksikliği nedeniyle bunun insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaların yetersizliğine dikkat çekti. Beck sözlerine şöyle devam etti:
“Yalnızca aşırı sıcak havaların ciddi bir risk oluşturduğuna dair yaygın bir yanlış kanı var. Ancak, bizim çalışmamız ve önceki araştırmalar, orta düzeydeki sıcaklıkların bile, özellikle daha savunmasız gruplar arasında, sıcakla ilgili ölümlere yol açabileceğini gösteriyor.”
Bilim insanları daha önce de 35 Avrupa ülkesindeki sıcaklık ve sağlık verilerini kullanarak sıcak havanın neden olduğu ölüm sayısını tahmin etmişti. Yeni çalışmada ise insanlığın gezegeni ısıtmadığı varsayılan bir dünyadaki sıcaklıklar üzerinden bir model geliştirildi. İklim değişikliği kaynaklı sıcaklıkların, kadınlarda 22 bin 501, erkeklerde ise 14 bin 26 ölüme neden olduğunu buldular.
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…
Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları,…
Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye…
Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…
COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…