Bilim

2022 Avrupa’nın En Sıcak İkinci Yılı Olarak Kayıtlara Geçti

AB’den bilim insanları yeni yaptıkları duyuruda, Avrupa’nın en sıcak ikinci yılını 2022’de yaşadığını söyledi.

AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), 2022’nin aynı zamanda küçük bir farkla dünyanın en sıcak beşinci yılı olduğunu duyurdu. C3S kayıtları 1950’ye kadar uzanıyor, ancak diğer daha uzun veri kümeleri, 2022’nin en az 1850’den bu yana dünyanın en sıcak beşinci yılı olduğunu doğruluyor.

C3S, son sekiz yılın dünyanın en sıcak sekiz yılı olduğunu da ekledi.

C3S, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir sonucu olarak gezegenin şu anda sanayi öncesi zamana göre 1.2 derece daha sıcak olduğunu söyledi. Copernicus, Avrupa’daki sıcaklıkların son 30 yılda küresel ortalamanın iki katından fazla arttığını vurguladı.

CO2 emisyonlarını azaltmak ve değişen iklime uyum sağlamak için acil eylem çağrısında bulunan C3S müdür yardımcısı Samantha Burgess, “Isınan dünyamızın yıkıcı sonuçlarını şimdiden yaşıyoruz” dedi.

Geçen yaz İtalya, İspanya ve Hırvatistan da dahil olmak üzere ülkelerde sıcaklık rekorları kırıldı. Şiddetli sıcak hava dalgaları Fransa, Almanya, İspanya ve İngiltere gibi ülkelerde 20 binden fazla ölüme neden oldu.

Yağmur kıtlığıyla birleşen sıcaklık, ilk analizde Avrupa’nın 500 yılın en kötüsü olarak gösterilen yaygın bir kuraklığı tetikledi. Düşük su seviyeleri, Almanya’nın Ren Nehri boyunca taşımacılığı etkilerken, yağmur eksikliği hidroelektrik üretimini vurdu, mısır ve soya fasulyesi mahsulü verimini düşürdü.

Sıcak ve kurak dönem, İspanya’dan Slovenya’ya kadar birçok ülkede yoğun orman yangınlarını körüklerken, AB ve İngiltere’de son 15 yılın herhangi bir yazından daha fazla emisyona yol açtı.

AB Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre 2022’de yıllık küresel ortalama sıcaklık, 1991-2020 referans döneminin 0,3 derece üzerindeydi.

Küresel sıcaklıklar ancak ülkeler emisyonlarını “net sıfıra” indirdikleri takdirde duracak.

27 ülkeden oluşan AB, İngiltere, Kanada, Japonya ve diğerleri bu hedefe 2050 yılına kadar ulaşma sözü verdiler. Türkiye ise 2053’te net sıfıra ulaşmayı hedefliyor.

Bu uzun vadeli taahhütlere rağmen, küresel emisyonlar artmaya devam ediyor. C3S, atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonlarının 2022’de ortalama 417 ppm civarında olduğunu – 2 milyon yıldan fazla bir süredir en yüksek seviye- söyledi.

Küresel ısınma dünyanın yoksul ve savunmasız nüfuslarını en sert şekilde vurmaya devam ederken, dünyanın diğer bölgeleri bir yıl boyunca iklim tahribatıyla karşı karşıya kaldı. Pakistan’daki sel en az 1.700 kişiyi öldürürken, kuraklık Somali’deki besi hayvanı nüfusunu yok etti.

Önceki Haberler

Geleceğin Zirvesi Fosil Yakıtlar Konuşulmadan Olmaz!

BM’ye üye devletler, STK’lar, bilim insanları 22-23 Eylül’de düzenlenecek Geleceğin Zirvesi’nde küresel zorlukların çözümüne yönelik…

6 Eylül 2024

Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 2 Yeni Ek Ünitenin Sağlık Maliyeti 88 Milyar TL’ye Ulaşacak!

Yeni bir çalışmanın sonucuna göre, Afşin Elbistan A Termik Santralı’na yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava…

6 Eylül 2024

2024 Yazı Tarihin En Sıcak Yazı Olarak Kayıtlara Geçti

Copernicus'un raporunda, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olma olasılığının giderek arttığı da kaydedildi.  Avrupa Birliği'nin…

6 Eylül 2024

Doğu Kafkasya’dan AB’ye Yeşil Enerji Sağlamak için Yeni Bir Girişim Başlıyor

Azerbaycan, Gürcistan ve iki AB ülkesi Doğu Kafkasya'dan Avrupa Birliği'ne (AB) daha fazla yenilenebilir enerji…

6 Eylül 2024

İklim Değişikliği 400 Milyon Öğrencinin Eğitimden Mahrum Kalmasına Neden Oldu

Dünya Bankası’nın yeni bir raporuna göre, 2024 yılında 10 yaşında olan bir çocuk, 1970 yılında…

5 Eylül 2024

Veri Merkezleri Karbon Emisyonunda Patlamaya Neden Olacak

Yeni bir araştırmaya göre teknoloji devlerinin küresel veri merkezleri 2030 itibarıyla, 2,5 milyar metrik tonluk…

5 Eylül 2024