Koronavirüs pandemisi yüzünden bir yıl kaybedilmesiyle BM İklim Değişikliği 2021’de, müzakerelerde anlaşılamayan konuların çözülmesi için, artı bir görüşme gerçekleştirmeyi düşünüyor.
COP26 iklim zirvesinin koronavirüs pandemi nedeniyle Kasım 2021 ertelenmişti. BM iklim başkanı Patricia Espinosa’nın da dahil olduğu BM İklim Değişikliği bürosu üyeleri, Salı günü buluşarak uluslararası iklim müzakerelerinin geleceği dair konuştu. Climate Change News’in haberine göre öneriler arasında 2021’de üçüncü bir iklim müzakeresi gerçekleştirmek yer alıyor. Bu sayede müzakerecilerin 2020’de kaybettikleri zaman telafi edilebilir ve COP26 öncesi Paris Anlaşması kapsamında halledilemeyen sorunlar çözülebilir.
Teknik müzakerelerin yanı sıra, liderlerin güçlendirilmiş ulusal iklim planlarıyla COP26’ya gelmesi bekleniyor. Pandemi öncesi bile geç yapılan hazırlıklar nedeniyle az sayıda büyük emisyon kaynağı ülke iklim planlarını sunmaya hazır.
İtalya’nın uluslararası iklim müzakereleri direktörü Federica Fricano, önerilen zaman çizelgesinin “ilerlemeyi en üst düzeye çıkarmayı” ve COP26’da daha fazla eylem sunmayı amaçladığını söyledi.
Ancak BM İklim Değişikliği’nin “finansal kaynak sıkıntısı” çektiğini söylediği bir dönemde zirveye kimin finansal destek vereceği belli değil.
BM İklim Değişikliği, ağırlıklı olarak BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) üyelerinin katkılarıyla finanse ediliyor. UNFCCC’nin rolü, iklim müzakerelerini kolaylaştırmak ve ülkelerin emisyonları azaltmalarına ve iklim etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için teknik destek ve kapasite geliştirme sağlamak üzerine.
Ancak dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ekonomilerini yeniden başlatmaya odaklanırken, bazıları aidatlarını ödemedi. Ülkelerin mali durumuyla ilgili sorularına yanıt olarak, BM İklim Değişikliği Sekretaryası Mart ayı sonunda alınan katkıların 33 milyon euro eksikle “önceki yıllara kıyasla rekor düşük bit seviyede” olduğunu söyledi.
Sekretarya, en yüksek ödenmemiş katkı payına sahip 43 ülkeden, COVID-19’dan çok fazla etkilenmeyen 34’üne ulaşarak katkı paylarını ödemeye çağırdı.
Bu yılın Temmuz ayı itibarıyla, BM İklim Değişikliği, 2020 için temel katkısının yalnızca % 48’ini almıştı.
Sekretarya, “Bazı Taraflar Sekretaryaya, ana katkılarındaki gecikmelerin birçok taraf için bütçe belirsizliklerinden ve ödemelerde gecikmelere neden olan COVID-19’dan kaynaklandığını bildirdi” dedi.
Geçen hafta yayımlanan 2019 yıllık raporunda, “Sekretarya da dahil olmak üzere çok ihtiyaç duyulan bir zamanda salgın riskleri, dikkatleri ve fonları iklim krizinden başka yöne çekiyor” ifadesi yer aldı.
Raporda, çalışmalarının kapsamı genişledikçe, Sekretaryanın, Tarafların iklim değişikliği taahhütlerini gerçekleştirmesini desteklemesi için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyacağı belirtildi.
Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…